Holistic Nutrition Clinic Borkowska +48 782-266-054, +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja poradnia@borkowskadietetyk.pl

Dlaczego nie mogę schudnąć?

07-03-2018

Dlaczego nie mogę schudnąć?


Jeżeli uważasz, że zrobiłeś już wszystko, aby zredukować swoja wagę, a ona nadal nie spada, polecam Ci zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii , które tutaj omówię.

W pracy z pacjentami, którzy mają problem z zatrzymaniem masy ciała, zwracam szczególną uwagę na te cztery czynniki. Ich optymalizacja zawsze przynosi korzystne rezultaty.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że utrzymywanie się naszej wagi wynika z niedoborów żywieniowych, wieloletnich zaniedbań doprowadzających do wielu niedoborów. Wzrost spożycia przetworzonej żywności w naszej diecie również nie wpływa na zwiększenie zapasów naszych witamin i minerałów. Eksperci wskazują, że nawet 90% Polaków może mieć niedobory witaminy D3, ponadto jesteśmy również zagrożeni niedoborem składników, takich jak magnez i witaminy C, E i A. Do tego dochodzi również niedobór kwasów tłuszczowych omega-3, które między innymi pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych i wyrównaniu poziomu cukru we krwi.

Organizm, który jest niedożywiony, znajduje się cały czas w stanie pobudzenia i zamiast redukować tkankę tłuszczową, chętniej ją gromadzi; jest to mechanizm obronny.
Duża część osób może być również dotknięta niedoborem witamin z grupy B, które w dużej ilości są wykorzystywane, gdy nasza dieta bazuje na węglowodanach. Witaminy te są również niezbędne do wykorzystywania tłuszczu jako energii. Wobec tego śmiało możemy powiedzieć, że większość osób mających nadwagę lub będących otyłymi, jest niedożywionych jakościowo. Przejadanie się, zaburzenia trawienia, mogą spowodować niedobór składników odżywczych. Niedożywienie obniża Twój metabolizm.
Dlatego celem każdej diety powinno być uzupełnienie niedoborów, usprawnienie procesów trawienia, tak aby uzyskać straconą równowagę.

Mamy ponad 1000 gatunków bakterii w naszych jelitach, a ich ilość 10-krotnie przekracza liczbę naszych komórek (jest ich naprawdę wiele, dlatego również i one wpływają na nasz metabolizm).

Okazuje się, że niektóre bakterie pobierają więcej energii z jedzenia, co prowadzi do zwiększenia masy ciała, podczas gdy inne bakterie pobierają mniej energii z jedzenia, co prowadzi do utraty wagi. Dlatego nie zawsze wartość wskazana na opakowaniu pokazuje rzeczywistą podaż energetyczną. Badania pokazały, że umieszczenie bakterii jelitowych pochodzących z grubych myszy w myszach szczupłych spowodowało ich przybieranie na wadze, i odwrotnie, umieszczenie bakterii z myszy szczupłych w myszach grubych powodowało ich chudnięcie. Dodatkowo należy zaznaczyć, że myszy jadły tę samą żywność i miały taki sam poziom aktywności fizycznej.

Ponadto przerosty bakterii opurnistycznych (negatywnych) wywołują stany zapalne prowadzące do nieszczelnego jelita, podczas gdy inne mają działanie przeciwzapalne. Zapalenie jelita wyzwala insulinooporność i może doprowadzić nawet do cukrzycy, niezależnie od ilości spożycia kalorii. Ten mechanizm odpowiada za „tycie od liścia sałaty”. Dlatego naszym kolejnym celem powinno być wyleczenie jelita ze stanów zapalnych i przywrócenie równowagi w mikroflorze jelit.

  1. Wybieraj zdrową, nieprzetworzoną i nierafinowaną żywność. Całkowicie wyeliminuj cukier, utwardzone tłuszcze roślinne przechowywane w plastikowych butelkach i opakowaniach, są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które są prozapalne. Wyeliminuj żywność bogatą w konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki.
  2. Zwiększ spożycie surowych warzyw bogatych w błonnik, witaminy i minerały, pomagających oczyścić jelito z toksyn. Warzywa powinny stanowić 80% względem pozostałych produktów na Twoim talerzu. Żywność bogata w błonnik jest szczególnie korzystna dla bakterii jelitowych.
  3. Spożywaj zdrowe tłuszcze, czyli takie, które występują w naturalnej postaci, nie są sztucznie utwardzone i przechowywane w plastiku. Spożywaj olej kokosowy, awokado, oliwki, oliwę z oliwek, ziarna i nasiona. Tłuszcze kokosowe wykazują korzyści przeciwzapalne i są pomocne w redukowaniu masy ciała dzięki obecności średniołańcuchowych trójglicerydów, czyli tzw. tłuszczy MCT.
  4. Uzupełniaj posiłki w ważne dla walki ze stanami zapalnymi kwasy tłuszczowe omega-3 (dziko żyjące ryby, sardynki, orzechy makadamia, olej z fermentowanej wątroby dorsza, tran), kwasy CLA (mięso i tłuszcz mleczny od zwierząt karmionych trawą).Przyjmuj również silny suplement probiotyczny. Pomaga to zmniejszyć stan zapalny jelit, jednocześnie pielęgnując zdrowie i rozwój dobrych bakterii. Możesz znaleźć profesjonalne formuły w moim sklepie internetowym.
  5. Zadbaj o wzrost bakterii probiotycznych dzięki dodaniu do diety kiszonych produktów, takich jak kapusta kiszona, ogórki kiszone, marchewki, kalafior czy kambucha, kimchi, tempeh i miso; zawierają dobre ilości probiotyków, co pomoże odbudować zdrową florę bakteryjną.

Cukrzyca, otyłość, podobnie jak choroby przewlekłe, czy samo starzenie, są związane z stanami zapalnymi, które przyczyniają się do rozwoju również choroby serca, nowotworów, stwardnienia rozsianego, alergii, astmy, chorób autoimmunologicznych, depresji, autyzmu lub demencji.

Twoje komórki tłuszczowe nie są biernym magazynatorem tłuszczu, są one aktywne metabolicznie i produkują szereg cytokin, a dokładnie adipokinin, które mają działanie zapalne sprzyjające gromadzeniu nadmiernych kilogramów i rozwoju chorób niezależnie od spożycia kalorii. Takie działanie mają również inne czynniki, na które warto zwrócić uwagę:

  • nieleczone infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze;
  • alergie pokarmowe, nietolerancje, nadwrażliwość na pokarm (gluten, kazeina, laktoza);
  • toksyny środowiskowe;
  • pleśń;
  • żywność bogata w rafinowane produkty, kwasy tłuszczowe omega-6, uboga w błonnik, wyjałowiona i napromieniowana.

Wszystko to wywołuje stan zapalny, który następnie powoduje insulinooporność, uzależnienie organizmu od podaży węglowodanów, zaburzenia metabolizowania tłuszczy, co z kolei sprzyja przybieraniu na wadze.

Aby sobie z tym poradzić, pomocne jest przeprowadzanie postów warzywno- owocowych lub kilkudniowych głodówek; jest to bardzo silny program przeciwzapalny, który wzmacnia nasz organizm i wyzwala w nim procesy samonaprawcze dzięki usprawnieniu detoksykacji. Detoksykacja to naturalny proces, który zachodzi cały czas w ciele. Okazuje się jednak, że u wielu osób jest ona zaburzona, jest to związane z ogromną ilością toksyn pochodzących z żywności i środowiska, takich jak: tworzywa sztuczne, pestycydy, ftalany, bisfenole, dym tytoniowy, spaliny, metale ciężkie (rtęć, ołów, arsen, aluminium), z którymi musimy się zmierzyć każdego dnia.

Zawartość kwasu tłuszczowego CLA w produktach spożywczych [mg/g tłuszczu]
Cielęcina2,7
Drób0,9
Jagnięcina5,6
Krewetki0,6
Łosoś0,3
Masło
Żółtko
4,7
0,6
Mleko5,5
Parmezan3,0
Pstrąg0,5
Ser cheddar3,6
Serek wiejski4,5
Wieprzowina0,6
Wołowina4,3

Te toksyny nie są obojętne, doprowadzają do dużych zakłóceń metabolicznych, zaburzają gospodarkę hormonalną i funkcje mózgu, pogłębiają niedobory. Ograniczenie ekspozycji na toksyny środowiskowe jest możliwe:

  • wybieraj ekologiczna żywność, pochodzącą z własnego ogródka lub sprzedawaną przez lokalnych rolników;
  • spożywaj mięso zwierząt karmionych trawą lub wypasanych na pastwiskach,które nie były narażone na działanie hormonów lub antybiotyków;
  • unikaj pakowanej żywności;
  • wyeliminuj z jadłospisu konserwy, puszki;
  • wyeliminuj z diety ryby z dużą ilością rtęci w mięsie, takich jak tuńczyk i miecznik;
  • przyjmuj suplementy wspomagające oczyszczanie i pracę wątroby ( kompleks witamin z grupy B, NAC, selen, cynk, witaminę C, wzmacniający glutation, kwas alfaliponowy i ostropest plamisty).

Przeprowadzaj okresowo posty warzywno-owocowe lub kilkudniowe głodówki, podczas których pamiętaj o:

  • spożyciu dużej ilości warzyw bogatych w błonnik, który pomaga w regularnym wypróżnieniu i tym samym pozbyciu się dużej ilości toksyn z naszych jelit. Zwiększ również spożycie warzyw krzyżowych, które wspomagają detoksykację: brokuły, jarmuż, czosnek, cebula, imbir, kurkuma, cynamon.
  • Korzystaniu z sauny lub ciepłych kąpieli; to poprawia krążenie i przyspiesza detoksykację.
  • Ograniczeniu picia wody z plastikowych butelek. Zaopatrz się w filtr wodny. Użyj filtru węglowego lub odwróconej osmozy, aby pozbyć się ukrytych zanieczyszczeń w wodzie. Zadbaj o prawidłowe nawodnienie, stanowi to podstawę detoksykacji. Pij minimum 2 litry wody dziennie.

Pamiętaj, że nawet kilkudniowe wyrzeczenia dają bardzo duże rezultaty. Wyznacz jeden dzień w tygodniu, w którym będziesz spożywać same warzywa lub pić przygotowane na ich bazie koktajle.

Celem promowanej przeze mnie medycyny funkcjonalnej jest określenie podstawowej przyczyny problemu, przy jednoczesnym traktowaniu organizmu jako całość. Wówczas znając przyczynę, można załagodzić stany zapalne, co w efekcie doprowadzi do utraty masy ciała i poprawy stanu zdrowia.

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

 +48 782-266-054
 +47 462-69-533

poradnia@borkowskadietetyk.pl

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00