fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl

Odchudzający tłuszcz

Odchudzający tłuszcz

23-03-2018 | Paulina Borkowska | Bez kategorii

Tłuszcze MCT – Na czym polega ich fenomen odchudzania ?

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie tłuszczami MCT, czyli  triglicerydami o średniej długości łańcucha.  Bez wątpienia dużą zasługę możemy przypisać olejowi koksowemu, który jest ich bogatym źródłem. Olej MCT jest bardzo popularny wśród sportowców i kulturystów, ponadto w ostatnich latach kolejną grupą jego konsumentów są osoby redukujące wagę ciała. O właściwościach tłuszczy MCT pisałam w książce „Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej – i co dalej?” (między innymi o tym, że wspomogą utrzymanie potencjału spalania uzyskanego podczas postu).  Co dokładnie wpływa na tak korzystne właściwości tłuszczów MCT?

Inny metabolizm tłuszczy MCT

Pierwszym czynnikiem, który wpływa na ich właściwości, jest fakt, iż tłuszcze te są metabolizowane inaczej, niż długołańcuchowe trójglicerydy (LCT) występujące w większości pokarmów. Nazwa trójgliceryd jest określeniem dla tłuszczu, którego celem jest transportowanie kwasów tłuszczowych do komórek i spalanie w celu uzyskania energii lub przechowywanie jako tłuszcz w ciele. Wszystkie triglicerydy składają się z jednej cząsteczki glicerolu i 3 kwasów tłuszczowych o różnej długości łańcucha. Większość tłuszczów w diecie składa się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które zawierają od 13 do 21 atomów węgla. Średniołańcuchowe, takie jak tłuszcze MCT, mają  od 6 do 12 atomów węgla. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają mniej niż 6 atomów węgla. Długość łańcucha wpływa na właściwości tłuszczów, dlatego różnią się one między sobą.

Trójglicerydy o średnim łańcuchu (MCT) są inaczej metabolizowane. Ze względu na krótszą długość łańcucha kwasów tłuszczowych, są szybko rozkładane i wchłaniane przez organizm. W przeciwieństwie do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, MCT idą prosto do wątroby. Tam mogą być użyte jako natychmiastowe źródło energii lub mogą zostać przekształcone w ketony. W przeciwieństwie do zwykłych kwasów tłuszczowych, ketony mogą przenikać z krwi do mózgu. Zapewnia to alternatywne źródło energii dla mózgu, który zwykle wykorzystuje glukozę jako paliwo.  W ten sposób dzięki obecności w diecie tłuszczów MCT jesteśmy w stanie zmienić szlaki metaboliczne i przestawić nasz organizm na korzystanie z tłuszczu jako głównego źródła energii. W ten sposób nasz organizm staje się maszyną do spalania tkanki tłuszczowej.

Tłuszcze MCT sprzyjają redukcji

Dodatkowo spożywane tłuszcze MCT są mniej podatne na odkładanie się w tkance tłuszczowej. Kalorie w nich zawarte znacznie wydajniej są przekształcane w energię i wykorzystywane przez organizm.                                                                                                                                                      Wśród najbardziej znanych tłuszczy MCT wyróżniamy:

  • kwas kapronowy (C6),
  • kwas kaprylowy (C8),
  • kwas kaprynowy (C10),
  • kwas laurynowy (C12).

Jak zwiększyć podaż tłuszczów w diecie

Aby zwiększyć ilość tłuszczy MCT w diecie, możemy wykonać następujące kroki: zwiększyć spożywanie olejów i tłuszczy, które naturalnie są w nie bogate (takie jak olej kokosowy, który zawiera około 60%),  czy spożywanie ekologicznych produktów mlecznych od krów karmionych trawą, których zawartość MCT może sięgać 10-12% lub zastosować suplement tłuszczu MCT. Ja osobiście łączę oba źródła w swojej diecie. Mimo tego, że oba naturalne źródła zawierają tłuszcze MCT, ich skład jest różny. Olej kokosowy zawiera wszystkie cztery typy MCT, z czego największą część, bo około 50%, stanowi kwas laurynowy (C12).. Z kolei tłuszcz mleczny zawiera więcej kwasów tłuszczowych kaprynowych (C6, C8 i C10), a w mniejszym stopniu kwas laurynowy. Olej MCT w suplemencie pozyskiwany jest poprzez proces zwany frakcjonowaniem. Obejmuje to wydobywanie i izolowanie MCT z oleju kokosowego lub oleju z ziaren palmowych. Oleje MCT zazwyczaj zawierają 100% kwasu kaprylowego (C8), 100% kwasu kaprynowego (C10) lub ich kombinację. Kwas kapronowy (C6) zwykle nie jest zawarty ze względu na nieprzyjemny smak i zapach. Kwasu laurynowego (C12) często brakuje lub występuje tylko w niewielkich ilościach.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Wielu zwolenników sprzedaje olej MCT jako lepszy niż olej kokosowy, ponieważ uważa się, że kwas kaprylowy (C8) i kwas kaprynowy (C10) są szybciej absorbowane i przetwarzane na energię, niż kwas laurynowy (C12).Kwas laurynowy ma nieco dłuższy łańcuch, przez co może on działać bardziej jak długołańcuchowy tłuszcz, dodatkowo nie wchłania się tak szybko, jak pozostałe tłuszcze MCT. Może być ponadto nieco mniej skutecznym sposobem uzyskiwania energii. Jednak ma on wyjątkowe korzyści przeciwdrobnoustrojowe, co oznacza, że może pomóc zabić szkodliwe bakterie i wirusy; pomaga w walce ze stanami zapalnymi, co również przekłada się na walkę z insulinoopornością i redukcją wagi.

Tłuszcze MCT a odchudzanie:

  1. Dzięki niższej gęstości tłuszcze MCT zapewniają około 8,4 kcal w porównaniu do 9,2 kcal pochodzących z tłuszczy LCT co daje około 10% mniej kalorii.
  2. Niektóre badania pokazują, iż tłuszcze MCT mogą zwiększyć naszą zdolność metaboliczną do spalania tłuszczu, dzięki czemu łatwiej redukujemy tkankę tłuszczową.
  3. Pomaga utrzymać apetyt dzięki zwiększonemu wydzielaniu peptydu YY i leptyny; są to dwa hormony, które odpowiadają za uczucie sytości.
  4. Dzięki temu, że tłuszcze MCT łatwiej ulegają przekształceniu na energię niż LCT, nasz organizm nie jest zainteresowany ich magazynowaniem.
  5. Tłuszcze MCT w łatwy sposób przekształcane są w ketony, dzięki czemu łatwiej nam jest utrzymać ketozę odżywczą, mimo zwieszenia liczby węglowodanów.
  6. MCT mogą również pomóc obniżyć poziom cukru we krwi dzięki zwiększeniu wrażliwości tkanek na insulinę u osób dorosłych z cukrzycą typu 2, co sugeruje, że są one pomocne w walce z insulinopornością.
  7. MCT wytwarzają ketony, które działają jako alternatywne źródło energii dla mózgu, a zatem mogą poprawić naszą koncentrację i ułatwiają walkę z tzw. brain fog.
  8. Tłuszcze te stosowane są również od wielu lat w leczeniu niedożywienia i zaburzeń utrudniających absorpcję składników odżywczych , wywołujących biegunki, zaburzenia trawienia tłuszczy, choroby wątroby.

Dostępne są różne badania podkreślające ich skuteczność w redukcji wagi, jednak nie ma wątpliwości, iż potrzebne są dalsze badania specjalistyczne, aby określić, w jaki sposób MCT są skuteczne w przypadku utraty wagi i jakie dokładnie ilości należy stosować, aby uzyskać dany rezultat.

 Jakie źródło tłuszczy MCT stosować?

Wybór źródła powinien być uzależniony od twoich celów. Jednak sądzę że zastosowanie obydwu wersji może okazać się korzystne. Jeżeli wychodzisz z postu dr Dąbrowskiej, warto jest wprowadzić zarówno w postaci oleju MCT, który szybko uzupełni zapotrzebowanie na energię i pomoże nam utrzymać potencjał spalania, przedłużając ketozę odżywczą , jak również  w postaci oleju kokosowego bogatego w kwas laurynowy (pomoże w dalszych procesach naprawczych, będzie miał korzystny wpływ na florę bakteryjną, co bezapelacyjnie wpłynie pozytywnie na nasz metabolizm).

Dla wszystkich osób dbających o zdrowie wprowadzenie oleju kokosowego wydaje się niezbędnym elementem. Ilość dodanego oleju kokosowego powinna docelowo wynieść około 4-5 łyżek dziennie. Jeżeli zależy nam na utrzymaniu ketozy odżywczej lub jej szybszym wywołaniu, korzystne będzie wprowadzanie suplementu z olejem MCT. Szybkość i ilość oleju uzależniona jest od naszej zdolności do metabolizowania tłuszczów, która oczywiście z każdym dniem ich stosowania będzie się podnosić. Dawka docelowo powinna wynosić około 45 ml (3 x dziennie po 15 ml).

Jeżeli dawka okaże się zbyt duża, wówczas możemy doznać objawów, takich jak: nudności, wymioty, biegunka, czy rozstrój żołądka. Dlatego zalecam stopniowo zwiększać ich podaż. Jedną z dobrych cech oleju MCT jest to, że nie ma on praktycznie żadnego smaku, ani zapachu. Może być spożywany bezpośrednio ze słoika lub zmieszany z jedzeniem, czy napojami. Jednak pamiętaj, że produkty spożywcze, takie jak olej kokosowy i produkty mleczne od krów karmionych trawą, mają dodatkowe zalety, których nie posiadają suplementy.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat spalania tkanki tłuszczowej i redukcji wagi,

zachęcam Cię do wypełnienia bezpłatnej ankiety zdrowia.
Zrób ten pierwszy krok:

  1. Wykonaj bezpłatną ankietę zdrowia, sprawdź, jaka jest ilość punktów stanu zapalnego w Twoim organizmie.
  2. Odbierz dostęp do edukacyjnego video i dowiedz się jakie pierwsze kroki pomogą Ci w walce z Twoimi dolegliwościami, nadwaga czy otyłością oraz jak skutecznie redukować tłuszcz.
  3. Pobierz darmowe PDF, wykonaj ćwiczenia i zacznij działać!

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie regularne wiadomości to zapisz się do mojego bezpłatnego newslettera i stań się moim subskrybentem:

 NEWSLETTER 

ZNAJDZIESZ MNIE RÓWNIEŻ NA:

✔  FACEBOOK: Paulina Borkowska Holistic Nutrition Clinic

✔  INSTAGRAM: Borkowska.Dietetyk

✔  YOUTUBE : Paulina Borkowska Dietetyk kliniczny 

ZAPRASZAM CIĘ RÓWNIEŻ DO MOJEJ GRUPY NA FB :  Holistyczne Żywienie- dietetyk kliniczny Paulina Borkowska, będziemy tam rozmawiać o tematach poruszanych na blogu.

Dietetyk kliniczny

Paulina Borkowska

3 odpowiedzi na “Odchudzający tłuszcz”

  1. Izabela pisze:

    Witam 🙂
    Z wielkim zainteresowaniem czytam Pani blog. Bardzo dziękuję za dzielenie się wiedzą.
    Obecnie mieszkam i pracuję w Irlandii. W domu, w Polsce już mam Pani książkę.
    Mam pytanie – jakie suplementu z olejem MCT Pani poleca? Jakie probiotyki? (nazwy, żebym wiedziała, czego szukać)
    Olej kokosowy oczywiście tłoczony, nierafinowany?

    Pozdrawiam serdecznie,
    Izabela Bzdoń

    • Paulina Borkowska pisze:

      Witam,
      Jestem na urlopie teraz. Odpiszę Pani z opóźnieniem.
      Bardzo dziękuje za wiadomość. Pozdrawiam
      Paulina Borkowska.

  2. Mariola Banas pisze:

    Dzień dobry
    Zafascynowana Pani wiadomościami i ksiazka chciałabym prosić o konsultacje u córki 27 lat mieszka w Londynie ma problem z trądzikiem ja ,,walczę z Hashimoto .
    Czy udziela Pani konsultacji …jak się można z Panią skontaktować ???…nie brałaś.y udziału w poście Ani dietatach Pani Dąbrowskiej
    Dziękuję i pozdrawiam Mariola Banaś
    maria401@poczta.onet.
    607086634
    Będę wdzięczna za odpowiedź.

Skomentuj Mariola Banas Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00