Marynata do mięsa
Do zamarynowania mięsa przygotuj wywar na wodzie z dodatkiem liścia laurowego, jałowca, ziele angielskie, sól, który należy zagotować, następnie po ostudzeniu dodać od niego ocet jabłkowy i miód. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy mięso, dodajemy plastry cebuli i czosnek i odstawimy na kilka godzin w chłodnej temperaturze najlepiej nawet do 3 dni. Tak zamarynowanie mięso […]
Czytaj wiecej »
Zakwas do wypiekania chleba
Do wyparzonego słoika wsyp wieczorem 100 g mąki, dodaj cytrynę, cukier i wodę. Wymieszaj wyparzoną łyżką, przykryj słoik ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu (np. pod kaloryferem). Rano ponownie wymieszaj składniki wyparzoną łyżką (drewnianą lub metalową), przykryj słoik odstaw. Wieczorem dokarm zakwas: dodaj 100 g mąki i 100 g wody. Wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką i odstaw. […]
Czytaj wiecej »
Domowe mleko kokosowe
Wiórki włóż do garnka i zalej przegotowaną lub mineralną wodą. Odstaw na noc. Rano podgrzej garnek tak, aby wiórki z wodą były dobrze ciepłe, tak mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło aby parzyło w palce. Powstałą masę zmiksuj blenderem przez kilka minut. Sitko wyłóż gazą i przelej powstałą masę i odciśnij wiórki. […]
Czytaj wiecej »
Zimne nóżki
Nogi wieprzowe lub wołowe (jeżeli dysponujesz dodaj również kurze łapki np. gnaty, kości z dziczyzny) myjemy w zimnej wodzie i dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny. Wkładamy je do szerokiego rondla i zalewamy wodą, aż do całkowitego zakrycia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól do smaku, ocet jabłkowy i […]
Czytaj wiecej »
Łosoś na patyku w pesto z suszonych pomidorów ze szpinakiem
Filety z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż w paski. Musztardę, miód lub syrop z błonnika, oliwę, otartą skórkę z limonki oraz sok wyciśnięty z połowy łączymy ze sobą. Siekamy bazylię i dodajemy do marynaty. Mieszamy. Polewanie ryby marynatą Paski łososia nadziewamy wzdłuż na drewniane patyczki, układamy na talerzu. Rybę polewamy marynatą. Ruszt przecieramy oliwą z […]
Czytaj wiecej »
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, batatami z grilla i pesto z bazyliowym
Masło wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło i wymieszaj z musztardą, miodem lub syropem z błonnika, posiekanym rozmarynem i startą skórką z cytryny. Okonie oczyść, dokładnie umyj i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Delikatnie natnij skórę i mięso, następnie zamarynuj w oliwie z oliwek. Grilluj, smarując co jakiś czas masłem musztardowym, […]
Czytaj wiecej »
Halloumi z grilla z warzywami i granatem
Ser kroimy w ok. 1 cm plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy płatkami chili (jeżeli nie tolerujesz produktów mlecznych użyj sera tofu). Układamy na grillu i grilujemy ok. 3 minut z jednej strony, aż się zezłoci. Następnie odwracamy, lekko polewamy syropem z błonnika, obsypujemy sezamem i grillujemy, aż druga strona będzie ładnie zarumieniona. W tym czasie […]
Czytaj wiecej »
Sałatka z grillowanych warzyw z tofu z sosem czosnkowo-miodowym
Bakłażana i cukinię kroimy w plastry razem ze skórką. Paprykę kroimy na cząstki. Pieczarki kroimy w ćwiartki, a cebulę w półplasterki. Pokrojone warzywa wkładamy do sporej miski. Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami. Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron. Ugrillowane warzywa układamy na sporym […]
Czytaj wiecej »
Szaszłyki warzywne z ananasem
Ananasa obieramy, usuwając twardy głąb i krojąc miąższ na 16 kawałków. Każdą dymkę kroimy na 4 kawałki. Wszystko razem z paprykami i pomidorkami koktajlowymi nadziewamy na 8 patyczków. Liście ziół obrywamy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, miodem lub syropem z błonnika, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy szaszłyki […]
Czytaj wiecej »