Sposób przygotowania
- Gotową namoczoną i ugotowaną ciecierzycę opłucz pod zimną, bieżącą wodą i odsącz. Na blacie kuchennym rozłóż podwójną warstwę papierowych ręczników i wysyp na nią ciecierzycę. Osusz, przykrywając kolejną warstwą papierowych ręczników, następnie przełóż do innego czystego naczynia.
- Do naczynia dodaj rozpuszczony olej kokosowy lub oliwę i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj, aż ciecierzyca zostanie równomiernie pokryta mieszanką przypraw.
- Przyprawioną ciecierzyce przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i przełóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 30 min. w termoobiegu.
- Chrupiącą ciecierzycę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako przekąskę lub jako dodatek do sałatek i gotowych dań.
TIPS!
Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem potasu, dzięki czemu pomaga regulować gospodarkę wodną, normować ciśnienie krwi i zmniejsza obrzęki. Ciecierzyca może być dla Ciebie wzdymająca , aby załagodzić ten efekt, namocz wcześniej ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną i odlej wodę z moczenia (nasiona należy gotować w świeżej wodzie).