Sposób przygotowania
- Bataty obrać i pokroić na półkrążki o grubości około 5-6 mm. Przygotować garnek do gotowania na parze. Do dolnego pojemnika nalać wody. Zagotować. Umieścić w nim bataty i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Bataty wstępnie parujemy, żeby uniknąć sytuacji, że po przełożeniu ich na grill, wierzch nam się spali, a środek będzie surowy. Woda w garnku powinna mocno parować, ale nie musi intensywnie wrzeć.
- Następnie bataty przełóż na talerz. Obtoczyć je z obydwu stron w oliwie i posyp solą i ziołami prowansalskimi. Nagrzej grilla i ułóż na nim plasterki batatów i opiekaj równomiernie z każdej strony.
- W międzyczasie przygotuj dressing limonkowy lub inny. Kiedy bataty są już gotowe. Przełożyć je na talerz wyłożony rukolą i polej dressingiem limonkowym.