fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Grillowane bataty z dressingiem limonkowym na rukoli

45

Składniki

  • 1 szt. batata
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 60 g rukola
  • 1/4 łyżeczka(-i) sól kłodawska
  • 1/4 łyżeczka(-i) ziół prowansalskich
  • 30 łyżka(-i) dressingu na oliwie

Wartość odżywcza

20g węglowodany netto (58,8%)
10g tłuszcz (29,4%)
4g białko (11,8%)
3g błonnik
200 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Bataty obrać i pokroić na półkrążki o grubości około 5-6 mm. Przygotować garnek do gotowania na parze. Do dolnego pojemnika nalać wody. Zagotować. Umieścić w nim bataty i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Bataty wstępnie parujemy, żeby uniknąć sytuacji, że po przełożeniu ich na grill, wierzch nam się spali, a środek będzie surowy. Woda w garnku powinna mocno parować, ale nie musi intensywnie wrzeć.
  2. Następnie bataty przełóż na talerz. Obtoczyć je z obydwu stron w oliwie i posyp solą i ziołami prowansalskimi. Nagrzej grilla i ułóż na nim plasterki batatów i opiekaj równomiernie z każdej strony.
  3. W międzyczasie przygotuj dressing limonkowy lub inny. Kiedy bataty są już gotowe. Przełożyć je na talerz wyłożony rukolą i polej dressingiem limonkowym.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
batat
dziecka
grill
przekąska
rukola
Sałatka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00