fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Gryczana grzanka z pastą z awokado i łososiem

15 min

Składniki

  • 1 kromka (-1) chleba gryczanego na zakwasie
  • 70 g awokado
  • 1 szt. rzodkiewki
  • 1/4 szt. ogórka
  • 1 garść(-ie) rukoli
  • 1 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 2 łyżka(-i) soku z limonki
  • 1 łyżka(-i) octu jabłkowego
  • 1 garść(-ie) jarmużu
  • 50 g łosoś wędzony gotowany lub na zimno
  • 1 szczypta(-y) soli i pieprzu
  • 1 łyżka(-i) pesto z bazylii

Wartość odżywcza

18g węglowodany netto (25,4%)
32g tłuszcz (45,1%)
21g białko (29,6%)
10g błonnik
475 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Kromkę chleba wyłóż na suchą patelnię i przypiekaj na suchej patelni na złoty kolor. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij łyżką i przełóż do miski.
  2. Dodaj odrobinę oliwy i całość dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj posiekany szczypiorek, pieprz, sok z limonki, sól całość dobrze wymieszaj. Ogórka pokrój w plastry.
  3. Grzankę posmaruj pesto i pastą z awokado, rukolę, a na niej plaster ogórka i  łososia (gotowanego lub wędzonego na zimno) i udekoruj kiełkami i plastrami rzodkiewki. Podawaj z sałatką z jarmużu i oliwa.

TIPS!

Ryby wędzone na zimno są o wiele zdrowsze niż te wędzone na ciepło.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
bez jajka
do pracy
do szkoły
dziecko
gryczana grzanka
II śniadanie
kanapka
łosoś

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00