fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Gulasz z batatów, awokado i ciecierzycy

45 min.

Składniki

  • 0,5 szt. batat
  • 30 g ugotowanej ciecierzycy lub z kartonika
  • 0,5 szt. awokado
  • 0,5 szklanka(-i) pasaty pomidorowej
  • 2 różyczka (-i) brokuła
  • 1 garść(-ie) szpinaku
  • 1 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 0,5 szt. cebuli
  • 1 ząbek(-i) czosnku
  • 0,5 łyżeczka(-i) tartego imbiru
  • 1 szczypta(-y) chili
  • 1 szczypta(-y) curry
  • 0,5 szklanka(-i) bulionu warzywnego
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka(-i) kolęndry lub pietruszki

Wartość odżywcza

36g węglowodany netto (36,4%)
48g tłuszcz (48,5%)
15g białko (15,2%)
14g błonnik
660 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Na dnie głębokiego rondla roztop olej kokosowy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duś pod przykryciem około 2 minut.
  2. Następnie dodaj tarty imbir na drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczkę chili, całość podduś kolejną minutę.
  3. Batata obierz i pokrój w kostkę o wielkości 1 × 1 cm i dodaj do rondla, wymieszaj i dodaj pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj brokuł pokrojony na różyczki i szpinak, następnie zalej bulionem, tak aby przykrył wszystkie składniki ponad 1 cm. Gotuj kolejne 10 minut.
  5. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu lub mleczka kokosowego. Gulasz podawaj obficie posypany posiekaną kolendrą lub pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

TIPS!

Batat to inaczej słodkie ziemniaki, są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty mają 5 krotne wyższą wartość odżywczą niż zwykłe ziemniaki. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
batat
bez jajka
brokuł
cebula
chili
ciecierzyca
curry
czosnek
gulasz
imbir
mleko kokosowe
pasta pomidorowa
Vege
wegetariańskie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00