Sposób przygotowania
- Na dnie głębokiego rondla roztop olej kokosowy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duś pod przykryciem około 2 minut.
- Następnie dodaj tarty imbir na drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczkę chili, całość podduś kolejną minutę.
- Batata obierz i pokrój w kostkę o wielkości 1 × 1 cm i dodaj do rondla, wymieszaj i dodaj pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj brokuł pokrojony na różyczki i szpinak, następnie zalej bulionem, tak aby przykrył wszystkie składniki ponad 1 cm. Gotuj kolejne 10 minut.
- Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu lub mleczka kokosowego. Gulasz podawaj obficie posypany posiekaną kolendrą lub pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
TIPS!
Batat to inaczej słodkie ziemniaki, są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty mają 5 krotne wyższą wartość odżywczą niż zwykłe ziemniaki. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu.