fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Kapusta kiszona domowa

7-14 dni

Składniki

  • 5 kg białej kapusty
  • 500 g marchewki
  • 100 g soli kłodawskiej

Wartość odżywcza

3g węglowodany netto (75%)
0g tłuszcz (0%)
1g białko (25%)
3g błonnik
26 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych brzydkich liści, umyj i przekrój na pół, wytnij twardy głąb. Następnie poszatkuj, ręcznie lub za pomocą maszyny do szatkowania na bardzo drobno w cieniutkie paseczki.
    Marchew obierz i zetrzyj na wiórki. Kapustę i marchew przełóż do miski, dodaj sól, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. Gdy kapusta zmięknie zacznij ją ubijać przy pomocy drewnianego wałka, łyżki czy specjalnym kijem do kapusty. Kapusta musi puścić dużo soku.
  3. Następnie przełóż ją do kamionki, dokładnie uciskając, aby nie było pomiędzy powietrza, przykryj talerzem i obciąż. Cała kapusta musi być zanurzona. Kapustę trzymaj w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zacznie mocno pracować i się podnosić, to znak, że trzeba zdjąć talerz i ubić ją ponownie, czyli ubić odgazowując. Bez ponownego ubijania stanie się gorzka. Średni czas kiszenia kapusty to 7-14 dni zależnie od temperatury otoczenia.
  4. Kapustę możesz przełożyć do słoików, gdy przestanie się odgazowywać i nie trzeba będzie jej ubijać.
  5. Kapustę kiszona przełóż do słoików, mocno ugniatając i zalewając sokiem z kapusty. Mocno zakręć przykrywką i odstaw w zimnie miejsce do lodówki lub piwnicy.

TIPS!

Do kiszonej kapusty możesz dodać również kminek, będzie ona wtedy mniej wzdymająca.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
detoks
detoksykacja
kapusta
kapusta kiszona
kiszonki
marchew
oczyszczanie
post

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00