Sposób przygotowania
- W Suszone grzyby zalej 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i mocz przez kilka godzin lub przez noc. Następnie podgotuj je w wodzie, w której się moczyły, przez około 20 minut. Następnie odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby, większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
- Kapustę przepłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciśnij, posiekaj i przełóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem z grzybów, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Całość gotuj początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 40 – 60 minut. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
- Obierz marchew, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania. Cebule obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni na 2 łyżkach oleju kokosowego. Duszoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotuj.
- Dopraw solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu wstawić do lodówki. Podawać podgrzaną, polana olejem lnianym.
TIPS
Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są dla nas bardzo korzystne, jednak są one również nietrwałe, dlatego zawsze kupuj olej lniany w małej ilości, przechowywany w ciemnej butelce w lodówce, znajdziesz taki w sklepie zielarskim.