fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Krem z grillowanych pomidorów i papryki z tofu

55 min.

Składniki

  • 100 ml kokosowego mleka
  • 300 ml bulionu z kurczaka lub warzywny
  • 2 łyżka(-i) kokosowego oleju
  • 200 g pomidorów
  • 1 szt. papryki około 100 g
  • 1 łyżeczka(-i) kukumy
  • kg sól i pieprz cayenn do smaku
  • 100 g naturalnego tofu
  • 1 łyżeczka(-i) świeżego imbiru, utartego
  • 1 łyżeczka(-i) drobno pokrojonego chili
  • 1 ząbek(-i) czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka(-i) sosu sojowego, jasnego
  • 1 łyżeczka(-i) tamaryndu w paście

Wartość odżywcza

5g węglowodany netto (13,9%)
24g tłuszcz (66,7%)
7g białko (19,4%)
4g błonnik
286 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1.  Pomidory i paprykę grilluj w piekarniku nastawionym na opcję grillowania lub pieczenia 180° C przez 45 minut. Grillowane warzywa obierz ze skórki i zmiksuj z czosnkiem.
  2.  Do miseczki włóż wszystkie składniki na marynatę i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na kawałki tofu i marynuj przez 30 minut. Rozgrzej olej kokosowy i zarumień tofu na złoty kolor.
  3.  Wlej zmiksowane warzywa do garnka, dodaj kokosowe mleko, bulion, przyprawy i gotuj przez 5 minut.
  4. Ugotowany krem dopraw sokiem z cytryny, posyp posiekaną natką lub kolendrą i smażonym tofu

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
do pracy
na ciepło
obiad
przeziębienie
tofu
Vege
Wegetariański
ZUPA
zupa krem

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00