fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Krokiety jajeczne z kapustą i grzybami

1h+30 min.

Składniki

  • Farsz z kapusty z grzybami
  • 10 szt. jaja
  • 2 łyżka(-i) olej kokosowy
  • 3 łyżka(-i) masło klarowane
  • 1/2 łyżeczka(-i) soli
  • 1 szczypta(-y) pieprzu cayenn
  • 1/2 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 450 g kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 szt. cebula
  • 3 szt. liść laurowy
  • 3 szt. ziele angielskie
  • 2 łyżka(-i) mąki kokosowej
  • 4 łyżeczka(-i) mielonej babki płeszki

Wartość odżywcza

2g węglowodany netto (7,7%)
15g tłuszcz (57,7%)
9g białko (34,6%)
4g błonnik
192 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wbij do miski jajka i za pomocą trzepaczki zmieszaj je na gładką lekką piankę. Następnie dodaj gęste mleko lub śmietanę naturalna jeżeli tolerujesz lub kokosową, sól i kurkumę. Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszaj. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, najlepiej ceramicznej rozpuść 1/4 oleju kokosowego lub masła klarowanego.
  2. Na rozgrzany olej wlej porcję 1 chochelki masy jajecznej tak, aby pokryła powierzchnię patelni, rozprowadź delikatnym ruchem i wypiekaj pod przykryciem. Gotowe naleśniki przekładaj na suchy talerz. Dodaj kolejną
    porcję tłuszczu i przygotuj resztę naleśników.
  3.  Przygotuj farsz, grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 5 godzin i gotuj je przez ok. 30 minut w wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar. Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnij wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i gotuj w wywarze z grzybów z dodatkiem przypraw około 60 minut, aż zmięknie. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym lub oleju koksowym. Odsączone grzyby i odciśniętą, ugotowaną kapustę drobno posiekaj. Do farszu dodaj cebulę razem z masłem i przypraw solą, kurkumą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  4. Gotowy farsz rozprowadź na przygotowanych wcześniej naleśnikach i zwiń w rulon. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w mielonej babce płesznik zmieszanej z mąką kokosową. Następnie podpiekaj na suchej patelni lub w piekarniku.

TIPS

Jeżeli nie tolerujesz jajek użyj bezglutenowej mąki np. kasztanowej, amarantowej, gryczanej lub jaglanej. Zamiennie dla jajka możesz użyć żel przygotowany z 2 łyżek zmiksowanych, namoczonych nasion siemienia lnianego, które mają właściwości żelujące.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
barszcz czerwony
BOŻE NARODZENIE
dziecko
grzyby
impreza
jajka
kapusta kiszona
krokiet
krokiety
naleśniki
naleśniki bez mąki
święta
SYLWESTER

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00