Sposób przygotowania
- Wbij do miski jajka i za pomocą trzepaczki zmieszaj je na gładką lekką piankę. Następnie dodaj gęste mleko lub śmietanę naturalna jeżeli tolerujesz lub kokosową, sól i kurkumę. Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszaj. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, najlepiej ceramicznej rozpuść 1/4 oleju kokosowego lub masła klarowanego.
- Na rozgrzany olej wlej porcję 1 chochelki masy jajecznej tak, aby pokryła powierzchnię patelni, rozprowadź delikatnym ruchem i wypiekaj pod przykryciem. Gotowe naleśniki przekładaj na suchy talerz. Dodaj kolejną
porcję tłuszczu i przygotuj resztę naleśników. - Przygotuj farsz, grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 5 godzin i gotuj je przez ok. 30 minut w wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar. Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnij wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i gotuj w wywarze z grzybów z dodatkiem przypraw około 60 minut, aż zmięknie. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym lub oleju koksowym. Odsączone grzyby i odciśniętą, ugotowaną kapustę drobno posiekaj. Do farszu dodaj cebulę razem z masłem i przypraw solą, kurkumą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Gotowy farsz rozprowadź na przygotowanych wcześniej naleśnikach i zwiń w rulon. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w mielonej babce płesznik zmieszanej z mąką kokosową. Następnie podpiekaj na suchej patelni lub w piekarniku.
TIPS
Jeżeli nie tolerujesz jajek użyj bezglutenowej mąki np. kasztanowej, amarantowej, gryczanej lub jaglanej. Zamiennie dla jajka możesz użyć żel przygotowany z 2 łyżek zmiksowanych, namoczonych nasion siemienia lnianego, które mają właściwości żelujące.