fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Leczo warzywne z cukinii

15 min.

Składniki

  • 1 szt. cukinii
  • 0,5 ml papryki czerwonej
  • 0,5 szt. papryki żółtej
  • 0,5 pęczka (-i) bazylii
  • 1 łyżka(-i) pasty pomidorowej
  • 1 ząbek(-i) czosnek
  • 0,5 szt. czerwonej cebuli
  • 0,5 łyżeczka(-i) soli
  • 1 szczypta(-y) kurkumy
  • 1 szczypta(-y) pieprzy cayenne

Wartość odżywcza

25g węglowodany netto (67,6%)
2g tłuszcz (5,4%)
10g białko (27%)
15g błonnik
190 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa umyj, pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i cebule pokrojoną w piórka.
  2. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę i dodaj do warzyw.
  3. Całość podlej odrobiną wody, dodaj przecier pomidorowy lub passatę pomidorową bez dodatków. Dopraw oregano, solą, pieprzem, kurkumą, pieprzem cayenne i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 7-10 minut. Tak, aby warzywa były lekko al dentę, ale wciąż chrupiące. Pod koniec dodaj posiekana bazylię lub kolendrę.

TIP!

Warzywa al dente mają więcej wartości odżywczej niż warzywa rozgotowane.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cukinia
czosnek
detoks
detoksykacja
kurkuma
leczo
oczyszczanie
papryka
pomidor
post
warzywne

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00