Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, przygotuj 10 foremek do muffinek. Do kielicha blendera przełóż kremowy serek lub gęstej śmietany kokosowej, dodaj olej koksowy lub masło klarowane, jajka, otręby owsiane, kurkumę, sól i pieprz.
- Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj świeżego umytego brokuła, pietruszkę, obraną marchewkę i cebulę. Zmiksuj całość jeszcze odrobinę, aby składniki połączyły się, ale nie całkowicie rozdrobniły.
- Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek do muffinek i piecz 15-20 minut aż do święcie się białka jajek (180°C). Muffinki świetnie nadają się na śniadanie, jak i II śniadanie czy przekąska do szkoły i do pracy.
TIPS!
Unikaj używania silikonowych foremek, najlepszym wyborem będą foremki ceramiczne lub blaszane.