fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Muffinki brokułowe z otrębami na śniadanie i do pracy

30 min.

Składniki

  • 4 szt. jaja
  • 50 g serka śmietankowego lub gęstej śmietany kokosowej
  • 2 łyżeczka(-i) oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 4 łyżka(-i) otrębów owsianych
  • 0,25 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej
  • 1 szczypta(-y) pieprzu
  • 0,25 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 250 g brokuł
  • 1 szt. marchewka
  • 1 szt. cebula
  • 1 łyżka(-i) pietruszka

Wartość odżywcza

8g węglowodany netto (21,6%)
18g tłuszcz (48,6%)
11g białko (29,7%)
4g błonnik
225 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, przygotuj 10 foremek do muffinek. Do kielicha blendera przełóż kremowy serek lub gęstej śmietany kokosowej, dodaj olej koksowy lub masło klarowane, jajka, otręby owsiane, kurkumę, sól i pieprz.
  2. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj świeżego umytego brokuła, pietruszkę, obraną marchewkę i cebulę. Zmiksuj całość jeszcze odrobinę, aby składniki połączyły się, ale nie całkowicie rozdrobniły.
  3. Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek do muffinek i piecz 15-20 minut aż do święcie się białka jajek (180°C). Muffinki świetnie nadają się na śniadanie, jak i II śniadanie czy przekąska do szkoły i do pracy.

TIPS!

Unikaj używania silikonowych foremek, najlepszym wyborem będą foremki ceramiczne lub blaszane.

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
brokuł
do pracy
do szkoły
dziecko
II śniadanie
impreza
muffinki
muffiny
otręby
PRZEKĄSKI
śniadanie
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00