Sposób przygotowania
- Cebule i czosnek umyj, obierz i posiekaj na drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy i połowę porcji masła klarowanego. Dodaj cebule i duś aż się zarumieni, następnie dodaj czosnek i duś jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem.
- Grzyby umyj i posiekaj, następnie podduś na patelni na maśle klarowanym pod przykryciem. Następnie dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem.
- Całość dopraw sola i pieprzem i dodaj mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj.
- Całość przenieś do kielicha blendera dodaj babkę płesznik i namoczone dzień szybciej orzechy i zmiksuj na gładka masę i dopraw do smaku.
- Foremkę wysmaruj masłem i wyspy babka płesznik. Przygotowaną masę przelej do keksówki (konsystencja masy powinna być jak na placki ziemniaczane), wyrównaj powierzchnię.
- Zapiekaj w piekarniku o temp. 180 stopni.
- Spożywaj z bukietem sałat i kiełkami polane oliwę z oliwek.
TIPS!
Dla lepszej przyswajalności wartości odżywczej namaczaj orzechy i nasiona minimum 6 godzin a najlepiej 1 dzień.