Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę, do oliwy dodaj przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, wędzona papryka, syrop z błonnika, sos tabasco, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana marynata natrzyj podudzia kurczaka.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż mięso na natłuszczony masłem klarowanym papier do pieczenia i najlepiej odstaw na minimum pół godziny. Dalej wstaw mięso do pieca na 20 min, po tym czasie obróć podudzia na druga stronę i piecz kolejne 20 min.
- Przygotuj sos z awokado: rozgnieć awokado, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Przełóż do miseczki. I wymieszaj wszystkie składniki sosu chili.
- Upieczone udka oblej i obtocz w marynacie z sosu chili , podawaj z sosem z awokado i sałatką warzywną, idealnie pasują również z frytkami z selera lub kalarepy.
TIPS
Syrop z błonnika znajdziesz w sklepie ze zdrowa żywnością np. tutaj lub w sklepach zagranicą tutaj.