fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sos Bearnaise

10 min.

Składniki

  • 80 ml białego wina
  • 2 łyżka(-i) octu winnego lub jabłkowego
  • 1/2 szt. cebuli szalotki
  • 5 szt. ziaren czarnego pieprzu
  • 1 garść(-ie) świeżego estragonu
  • 50 g masła klarowanego, ghee lub zwykłego jeżeli tolerujesz
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 szczypta(-y) soli

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (0%)
55g tłuszcz (88,7%)
7g białko (11,3%)
0g błonnik
523 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wino, ocet, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu (bez liści, liście zachować) i suszony estragon włóż do garnka i podgrzeJ ok. 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. 
  2. Wywar odcedź na sitku. Masło roztop i podgrzej (ma być gorące), usuń powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej żółtka ubij na pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli.
  3. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło
  4. i na koniec odcedzony wywar. Całość wymieszaj z listkami świeżego estragonu, podawaj od razu.

TIPS

Sos możesz używać również jako dip do warzyw i spożywać jako przekąskę w ciągu dnia.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
dip
dressing
przekąska
sos
SOS BEARNAISE

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00