Sposób przygotowania
- Tłuszcz rozgrzej na patelni, następnie dodaj marchewkę, seler naciowy, czosnek, chili (opcjonalnie), seler pokrojony w kostkę oraz zioła i podgrzej.
- Następnie dodaj pokrojone na kawałki podroby, bulion, pomidory i przecier pomidorowy i całość doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Następnie dodaj jarmuż i gotuj jeszcze przez 5-10 minut, do kruchości. Gotowe danie podawaj z świeżą pietruszką.
TIPS
Podroby są szczególnie zasobne w wiele cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych, dostarcza solidną porcję witaminy A, B2 B12 i kwasu foliowego (już niewielka porcja pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na te witaminy), stanowi również źródło pozostałych witamin z grupy B. Poza tym dostarcza żelaza, miedzi cynku i manganu oraz choliny i betainy w bardzo dobrej łatwo przyswajalnej formie.