fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Toskański gulasz z podrobami i selerem korzeniowym

55 min.

Składniki

  • 1 szt. cebula czerwona, posiekana
  • 30 g marchew
  • 30 g seler naciowy
  • 1 ząbek(-i) czosnek
  • 150 g seler korzeniowy
  • 5 g papryka czerwona, hot chilli
  • 3 g zioła prowansalskie
  • 1 szklanka(-i) pomidory czerwone w puszce z sokiem
  • 1 łyżka(-i) przecier pomidorowy
  • 50 g jarmuż
  • 15 g natka pietruszki
  • 1 łyżka(-i) olej kokosowy
  • 200 g bulion warzywny
  • 50 g serca kurze
  • 50 g żołądek indyka

Wartość odżywcza

9g węglowodany netto (15%)
23g tłuszcz (38,3%)
28g białko (46,7%)
18g błonnik
405 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Tłuszcz rozgrzej na patelni, następnie dodaj marchewkę, seler naciowy, czosnek, chili (opcjonalnie), seler pokrojony w kostkę oraz zioła i podgrzej.
  2. Następnie dodaj pokrojone na kawałki podroby, bulion, pomidory i przecier pomidorowy i całość doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Następnie dodaj jarmuż i gotuj jeszcze przez 5-10 minut, do kruchości. Gotowe danie podawaj z świeżą pietruszką.

TIPS

Podroby są szczególnie zasobne w wiele cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych, dostarcza solidną porcję witaminy A, B2 B12 i kwasu foliowego (już niewielka porcja pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na te witaminy), stanowi również źródło pozostałych witamin z grupy B.  Poza tym dostarcza żelaza, miedzi cynku i manganu oraz choliny i betainy w bardzo dobrej łatwo przyswajalnej formie.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bulion
cebula
chilli
czosnek
gulasz
JARMUŻ
jesień
marchew
na ciepło
olej kokosowy
papryka
pietruszka
pomidory
przecier pomidorowy
seler
serca
żołądki
ZUPA

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00