fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Domowy ocet jabłkowy

4 tygodnie

Składniki

  • 1 kg kwaśnych ekologicznych jabłek
  • 1 l wody przegotowanej wody
  • 4 łyżeczka(-i) naturalnego miodu

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (NAN%)
0g tłuszcz (NAN%)
0g białko (NAN%)
1g błonnik
3 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wodę przegotuj i odstaw do ostudzenia. Jabłka umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Odkrój twarde ogonki, ale nie usuwaj gniazd nasiennych. Jabłka przenieś do słoika.
  2. Ostudzoną wodę połącz z miodem, dobrze wymieszaj i zalej nią jabłka. Odetnij kawałek gazy, przykryj nią słoik i przymocuj gumką lub sznurkiem.
  3. Odstaw słoik w ciepłe i ciemne miejsce. Istotne jest, aby podczas całego procesu powstawania octu, ćwiartki jabłek znajdowały się pod powierzchnią wody.
  4. Co 2-3 dni mieszaj jabłka przy użyciu drewnianej łyżki. Fermentacja trwa ok. 4 tygodni.
  5. Ocet jest gotowy, kiedy owoce przestają się pienić, jest to znak, że proces fermentacji dobiegł końca i ocet jest gotowy do użycia. Przelej go wtedy do szklanych butelek i odstaw w chłodne miejsce do lodówki lub piwnicy.

TIPS!

Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, rozpocznij przygotowanie octu od nowa. Ocet z pleśnią nie nadaje się do użytku.

Ocet jabłkowy ma bardzo wiele korzyści: odkwasza organizm, wspomaga odchudzanie, jest źródłem minerałów: potasu, sodu, żelaza, fosforu, miedzi, witamin: A, B, P, C, E, pomaga zwalczyć ból gardła, wspomaga zwalczanie infekcji, jest naturalnym antybiotykiem.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
detoks
detoksykacja
domowy ocet jabłkowy
kiszonki
ocet jabłkowy
oczyszczanie
post

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00