Sposób przygotowania
- Wodę przegotuj i odstaw do ostudzenia. Jabłka umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Odkrój twarde ogonki, ale nie usuwaj gniazd nasiennych. Jabłka przenieś do słoika.
- Ostudzoną wodę połącz z miodem, dobrze wymieszaj i zalej nią jabłka. Odetnij kawałek gazy, przykryj nią słoik i przymocuj gumką lub sznurkiem.
- Odstaw słoik w ciepłe i ciemne miejsce. Istotne jest, aby podczas całego procesu powstawania octu, ćwiartki jabłek znajdowały się pod powierzchnią wody.
- Co 2-3 dni mieszaj jabłka przy użyciu drewnianej łyżki. Fermentacja trwa ok. 4 tygodni.
- Ocet jest gotowy, kiedy owoce przestają się pienić, jest to znak, że proces fermentacji dobiegł końca i ocet jest gotowy do użycia. Przelej go wtedy do szklanych butelek i odstaw w chłodne miejsce do lodówki lub piwnicy.
TIPS!
Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, rozpocznij przygotowanie octu od nowa. Ocet z pleśnią nie nadaje się do użytku.
Ocet jabłkowy ma bardzo wiele korzyści: odkwasza organizm, wspomaga odchudzanie, jest źródłem minerałów: potasu, sodu, żelaza, fosforu, miedzi, witamin: A, B, P, C, E, pomaga zwalczyć ból gardła, wspomaga zwalczanie infekcji, jest naturalnym antybiotykiem.