fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zupa krem z jarmużu i selera

35 min.

Składniki

  • 300 g jarmużu
  • 200 g selera korzeniowego
  • 1 szt. mały pasternak ok. 100 g
  • 20 g cebuli
  • 4 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 2 łyżka(-i) nasion słonecznika

Wartość odżywcza

6g węglowodany netto (9,5%)
48g tłuszcz (76,2%)
9g białko (14,3%)
8g błonnik
523 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg i drobno pokrój.
  2. Obierz seler, pasternak, cebulę i pokrój w kostkę.
  3. Włóż warzywa do garnka. Do zupy dodaj 200 g jarmużu. Zalej warzywa bulionem i mleko kokosowe, następnie gotuj przez 25 minut. Zmiksuj zupę na krem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Resztę jarmużu usmaż na kokosowym oleju. Dopraw solą i sokiem z cytryny.
  5. Napełnij miseczki kremem. Na wierzchu ułóż porcję jarmużu i posyp słonecznikiem lub sezamem. 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
do pracy
dziecko
JARMUŻ
na ciepło
pasternak
seler
ZUPA
zupa krem

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00