Sposób przygotowania
- Por, seler, cebulę i czosnek obierz, umyj i pokrój na duże kawałki. Przełóż do parowaru i paruj 20 minut lub gotuj w wodzie. Cebule posiekaj drobno i zeszklij w rondelku na maśle klarowanym i oleju kokosowym, dodaj przyprawy, sparowane warzywa i bulion warzywny lub rosół.
- Całość gotuj pod przykryciem 15 minut, a następnie zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj mleka kokosowego i jeżeli zupa wyszła zbyt gęsta to dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku sola, pieprzem, pastą curry, papryką, kurkumą, imbirem i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Gotową zupę przełóż do miseczki i podawaj z kawałkami dojrzałego awokado, pestkami dyni, kiełkami skropione oliwą z oliwek. Zupa świetnie nadaję się również jako danie do pracy. Awokado, kiełki i pestki dyni umieść w szklanym zamykanym pojemniku a ciepłą zupę przelej do termosu. W pracy przelej zupę do miseczki.