fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl

Stany zapalne przyczyną Twojej nadwagi

Stany zapalne przyczyną Twojej nadwagi

04-02-2019 | Paulina Borkowska | Bez kategorii

Stany zapalne są przyczyną problemu z wagą

Stany zapalne jest to naturalne reakcje układu odpornościowego na infekcję i uraz. Jest to mechanizm bardzo potrzebny dla naszego organizmu, by mógł się bronić i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające zdrowiu, a nawet życiu. Stany zapalne przez wiele lat mogą nie dawać ostrych sygnałów, dlatego często nie możemy nie zdawać sobie sprawy, że mamy z nimi problem. Dodatkowo, jeżeli nie zwracamy uwagi na sygnały, które wysyła nam nasze ciało, nie wsłuchujemy się w nasze objawy i nie szukamy przyczyn naszych dolegliwości. Istnieją dwa rodzaje stanów zapalnych: ostry i przewlekły.

I OSTRY STAN ZAPALNY

Stan ostry jest naturalną reakcją organizmu na stres, kontakt z patogenem, infekcję czy uraz mechaniczny. Trwa on maksymalnie kilka dni i daje objawy takie jak gorączka, puchnięcie, pieczenie, swędzenie czy ból. Ten rodzaj zapalenia jest dla nas doby, potrzebujemy go, bo jego celem jest obrona organizmu i zainicjowanie procesu leczenia, który prowadzi do usunięcia czynnika chorobotwórczego. Czasami jednak układ odpornościowy nie potrafi sobie poradzić z zagrożeniem. Wtedy mobilizacja organizmu trwa przez dłuższy czas i może przerodzić się w chroniczny, przewlekły stan zapalny.

II PRZEWLEKŁY STAN ZAPALNY

Chroniczny stan zapalny bywa przyczyną wielu poważnych problemów ze zdrowiem, ponieważ ciało odbiera taką sytuację jako sygnał stałego zagrożenia, co z kolei wprowadza nas w tryb „ucieczki”. Tak jak kilka milionów lat temu musieliśmy uciekać przed realnym zagrożeniem w postaci drapieżników, tak i teraz organizm czuje, że musi poradzić sobie z niebezpieczeństwem. Skupia się więc tylko na tych elementach, które zapewnią nam przetrwanie, odkładając tym samym mniej istotne z jego punktu widzenia sprawy zdrowotne na później, co oczywiście prowadzi do nagromadzenia się problemów. Tak jak w czasie ratowania się przed dzikim zwierzęciem, dochodzi do wzrostu ciśnienia krwi, szybszego bicia serca, wyostrzenia się zmysłu słuchu, wzroku, pobudzenia i wydzielania adrenaliny, która wpływa na wydzielanie większych dawek glukozy potrzebnych do błyskawicznego reagowania i działania. Krótkotrwały stres tego rodzaju nie jest groźny dla zdrowia. Co innego, gdy taki stan utrzymuje się nie przez 2–3 minuty, ale kilka tygodni, a nawet miesięcy.

Każdego dnia wiele osób doświadcza przewlekłych stanów zapalnych, ale nie jest ich świadoma, oto przykłady przewlekłych stanów zapalnych:

  • częste infekcje,
  • opryszczka,
  • anemia,
  • zgaga,
  • niestrawność,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • IBS (zespół jelita drażliwego),
  • wrzody,
  • permanentne zmęczenie,
  • brak miesiączki,
  • obfite miesiączki lub zaburzenia cyklu,
  • pobudliwość, lęk
  • przewlekłe bóle,
  • migreny,
  • opuchlizna mięśni lub stawów,
  • nadciśnienie,
  • alergie,
  • wysoki cholesterol,
  • wysoki cukier,
  • insulinooporność,
  • astma,
  • choroby skóry,

TRYB UCIECZKI

Niewiele osób zdaję sobie sprawy z tego, że przewlekłe stany zapalne są przyczyną wszystkich przewlekłych chorób, których doświadczamy obecnie, takich jak: choroby serca, otyłość, cukrzyca, choroby tarczycy, jelit, niepłodność, demencja, depresja, nowotwory, a nawet autyzm.
Stan ciągłej walki naszego układu odpornościowego doprowadza do jego przeciążenia i dysfunkcji, przez co nie jesteśmy w stanie dłużej walczyć, a objawy nasilają się jeszcze bardziej. Metabolizm jest spowolniony, nie mamy energii, mamy problem z zajściem w ciąże mimo młodego wieku, nasze trawienie jest mniej efektywne, bo nie ono, a przetrwanie jest najważniejsze w warunkach ciągłego niebezpieczeństwa. Ponadto zatracamy zdolność do spalania tłuszczu, ponieważ tkanka tłuszczowa, jako magazyn energii, w obecności przewlekłych stanów zapalnych, jest dla nas gwarancją przeżycia. W warunkach zagrożenia organizm robi wszystko – np. obniża metabolizm – by jej nie stracić, a nawet więcej stara się za wszelką cenne zwiększyć jej magazyn i odłożyć co się da. Przy bardzo dużych zaburzeniach związanych ze stanami zapalnymi woli nawet poświęcić mięśnie i to z nich pozyskiwać energię, nawet gdy mamy nadmiar tłuszczu. Tak jesteśmy zaprogramowani od początku istnienia gatunku ludzkiego, nie da się tego zmienić.

W swoim gabinecie bardzo często obserwuję efekty takiego zjawiska podczas przeprowadzania analizy składu ciała, która pokazuje wyraźny nadmiar tkanki tłuszczowej przy niedostatecznej masie mięśniowej. Lekceważone stany zapalne są przyczyną nie tylko otyłości, ale też niedowagi, wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów czy też zaburzeń detoksykacji i trawienia. Nic dziwnego, bo organizm będący w permanentnym stresie nie pracuje prawidłowo, tworzy „zaległości” i doprowadza do szeregu zaburzeń na wielu płaszczyznach jednocześnie.

ŹRÓDŁO STANÓW ZAPALNYCH

Zbyt duże spożycie martwej, wysoko przetworzonej, pasteryzowanej, homogenizowanej, naświetlonej, ubogiej w witaminy, minerały oraz związki odżywcze żywności prowadzi do osłabienia układu odpornościowego, jego dysfunkcjami oraz zatoksynieniem całego organizmu. Jemy zbyt duże ilości szkodliwych utwardzonych, rafinowanych oraz utlenionych kwasów tłuszczowych, przechowywanych w plastikowych butelkach i pojemnikach, pochłaniamy tony konserwantów, które nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Są to pokarmy pozbawione naturalnych enzymów oraz korzystnych kultur bakterii. Organizm ludzki całkowicie sobie z nimi nie radzi, nie potrafi ich rozpoznać ani usunąć. Zaburza to ich trawienie i wydalanie, co prowadzi do zaburzeń homeostazy oraz rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Objawów jelitowych, które często dają początek innym chorobom. Za rozwój stanów zapalnych odpowiadają m.in.:

  • dieta uboga w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik, a obfitująca w wysoko-przetworzone produkty,
  • nadmiar cukrów,
  • zbyt duże spożycie białek,
  • zbyt duża podaż kwasów omega-6 przy niskim spożyciu kwasów omega-3,
  • zaburzenia trawienia,
  • niedobór snu; brak czasu na regenerację,
  • nadmierny wysiłek zarówno fizyczny, jak i psychiczny,
  • przemęczone nadnercza,
  • palenie papierosów, nadużywanie i niekontrolowane przyjmowanie leków.

Podczas pierwszej konsultacji, zawsze pytam pacjentów o ich dolegliwości. Pytam, czy mają problem z nadciśnieniem, cholesterolem, wysokim cukrem, wypróżnieniem, skórą itd. Czeto, słyszę jako pierwszą odpowiedź NIE, nie mam problemu. A ale po kilku dalszych pytaniach dowiaduje się, że Pacjenci przyjmują regularnie tabletki na obniżenie cholesterolu, unormowanie cukru, ciśnienia krwi, bóle stawów, głowy, migreny czy swędzenia i alergie skóry itd. Problemy te są cały czas obecne, ale chwilowo zamaskowane przez brane przez nas leki. Leki są przypisywane od różnych specjalistów, z różnych dziedzin, często bez weryfikacji pozostałych przypisanych leków.

Problem ten dotyka bardzo dużej liczby osób, którzy szukają rozwiązania u coraz to nowego specjalisty z nowej dziedziny. Jeżeli również jesteś w tym miejscu, to tym bardziej zachęcam Cię do wdrożenia najlepszej i najtańszej profilaktyki zdrowotnej – zbilansowanej, zdrowej i naturalnej diety, bo ona pomoże Ci w leczeniu wszystkich dolegliwości jednocześnie. Pacjenci, którzy początkowo biorą garść leków, praktycznie na wszystko, po wprowadzeniu odpowiednich zmian w żywieniu, przejściu kilkumiesięcznego procesu odstawili, tę zbędne już dla nich środki farmaceutyczne dodatkowo redukowali wagę, czują się znacznie lepiej. Jedna z takich osób jest Beata, która wyszła z cukrzycy, odsłuchaj wywiadu i zobacz sama jaka przemiana przeszła.

 

SPRAWDŹ

 

CZY PROBLEM STANÓW ZAPALNYCH DOTYKA RÓWNIEŻ I CIEBIE ?

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy problem stanów zapalnych dotyka również i Ciebie. Zrób ten pierwszy krok wykonaj bezpłatną ankietę zdrowia, przez którą przeprowadzam moich pacjentów na początku Procesu Holistycznego Żywienia. Sprawdź, jaki jest wynik punktów stanu zapalnego w Twoim organizmie i dowiedz się jakie pierwsze kroki możesz podjąć, aby poprawić stan swojego zdrowia i skutecznie zredukować wagę.

  1. Wykonaj bezpłatną ankietę zdrowia, sprawdź, jaka jest ilość punktów stanu zapalnego w Twoim organizmie,
  2. Odbierz dostęp do edukacyjnego video i dowiedz się więcej na temat stanów zapalnych oraz poznaj pierwsze kroki, które pomogą Ci w walce z Twoimi dolegliwościami,
  3. Pobierz darmowe PDF, wykonaj ćwiczenia i zacznij działać!

JAK NATURALNIE ZWALCZYĆ STANY ZAPALNE

Jeżeli już sprawdzisz, czy problem stanów zapalnych dotyka również i Ciebie, przychodzi czas na wprowadzenie podstawowych zmian:

  1. Spożywaj pełnowartościową żywność, bogatą w witaminy i minerały błonnik pokarmowy. Wybieraj jak najwięcej warzyw, które z natury są przeciwzapalne.
  2. Zadbaj o zdrowe tłuszcze – odpowiednie źródło tłuszczy i ich wysoka jakość ma bardzo korzystne działanie przeciwzapalne dla Twojego organizmu. Wybieraj oliwie z oliwek, orzechach i awokado, uzupełnij omega-3 od małych ryb, takich jak sardynki, śledzie, szable i dziki łosoś z certyfikowanego źródła lub w formie dobrej jakości suplementu.
  3. Wprowadź regularne ćwiczenia – nawet 30 minut dziennie, spaceru na świeżym powietrzu zmniejszy stany zapalne, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, koryguje i zapobiega oporności na insulinę, a także ma kluczowe znaczenie dla poprawy nastroju i usunięcia skutków stresu. Dodatkowo pamiętaj o tym, aby dotykać drzew, stawać boso na ziemi, trawie, dzięki temu zadbasz o uziemienie, które jest niezwykle korzystne w walce ze stanami zapalnymi.
  4. Pamiętaj o odpowiednim dobowy rytmie dnia, nie pracuj wiecie niż 8 godzin,zadbaj również o 8 godzin relaksu i snu. Uwzględnij również odpowiednie godziny spożywania posiłków. Nigdy nie jedz 3 godziny przed snem. Wprowadzenia 12-godzinnego okna żywieniowego będzie najlepszym pierwszym rokiem, który możesz wykonać.
  5. Unikaj alergenów, jeśli podejrzewasz u siebie alergie pokarmowe, wykonaj odpowiednią diagnostykę, dowiedz się, na co jesteś uczulony, i wyeliminuj wszystkie nietolerowane produkty, gluten, nabiał to dwa najczęściej nietolerowane produkty, które mogą powodować u Ciebie przewlekłe stany zapalne.

Takie holistyczne podejście do walki ze stanami zapalnymi pomaga w przywróceniu równowagi układu odpornościowego, i całego organizmu

 

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie regularne wiadomości to zapisz się do mojego bezpłatnego newslettera i stań się moim subskrybentem:

 NEWSLETTER 

ZNAJDZIESZ MNIE RÓWNIEŻ NA:

✔  FACEBOOK: Paulina Borkowska Holistic Nutrition Clinic

✔  INSTAGRAM: Borkowska.Dietetyk

✔  YOUTUBE : Paulina Borkowska Dietetyk kliniczny 

ZAPRASZAM CIĘ RÓWNIEŻ DO MOJEJ GRUPY NA FB :  Holistyczne Żywienie- dietetyk kliniczny Paulina Borkowska, będziemy tam rozmawiać o tematach poruszanych na blogu.

Dietetyk kliniczny

Paulina Borkowska

Ściskam

Paulina!

Źródło: „Dieta warzywno owocowa dr Ewy Dabrowskiej i co dalej” autor dietetyk kliniczny  Paulina Borkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00