Holistic Nutrition Clinic Borkowska +48 782-266-054, +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja poradnia@borkowskadietetyk.pl

Wychodzenie z diety warzywno owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® Protokół wyjścia

05-05-2018

Wychodzenie z diety warzywno owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® Protokół wyjścia

 

Wychodzenie z diety warzywno owocowej dr Ewy Dąbrowskiej oparte jest na protokole wyjścia, który opracowałam i który z powodzeniem stosuję u moich pacjentów. Jest on oparty na holistycznym podejściu do pacjenta żywności i odżywiania się. Holistyczne podejście oznacza całościowe, uwzględniające szereg różnych czynników wpływających na stan naszego zdrowia i wagę. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj. Aby mówić o zdrowym wyjściu z postu, głodówki, diety oczyszczającej musimy zwrócić uwagę na kierunkową diagnostykę przed postem. To ona będzie kreślić drogę wychodzenia z postu, która uzależniona jest o tego, z jakim problemem mamy do czynienia, czy jest to choroba miażdżycowa, otyłość, insulinooporność, problemy jelitowe, skórne, choroby autoimmunologiczna czy może zaburzenia metylacji.

Protokół wyjścia różni się u każdej sposoby w zależności od preferencji żywieniowych, tolerancji oraz od tego, jaki rezultat udało nam się już uzyskać w pierwszym i drugim etapie. To, jaki jest nasz dalszy cel: utrzymanie remisji, redukcja wagi czy stabilizacji, będzie miało ogromne znaczenie na czas trwania każdej z faz wychodzenia, jak i tempo dodawania kolejnych produktów. Informacje, które podaje w książce, dają obszerną wiedze, na co zwrócić uwagę i czym się kierować, jednak bez wątpienia wymaga to personalizacji i indywidualizacji dla każdego pacjenta.

Przede wszystkim, aby uniknąć efektu jo-jo, musisz wprowadzać nowe produkty stopniowo i nadal pracować nad właściwych nawykami żywieniowymi. Pomyśl o swoim życiu i zdrowiu jak o drodze z punktu A do punktu B: masz do wyboru wiele ścieżek i w zależności od Twojego aktualnego stanu zdrowia – po zrealizowanym poście – proponuje Ci dwie drogi: „Aktywnego Spalania” i „Stabilizacji”.

Droga Aktywnego Spalania jest przeznaczona dla osób, które mają potrzebę dalszej redukcji wagi. Jej celem jest utrzymanie ketozy odżywczej wywołanej w poście, czyli stanu, w którym organizm korzysta z kwasów tłuszczowych (powstałych z nich ciał ketonowych), jako głównego źródła energii dla większości komórek. Metabolizm przestawia się wtedy na spalanie tłuszczów, a my stajemy się maszyną do redukowania tkanki tłuszczowej.

Zapewne udało Ci się dostrzec także liczne rezultaty zdrowotne postu. Wśród nich możemy wymienić redukcję stanów zapalnych, uregulowanie gospodarki węglowodanowej, elektrolitowej, spadek wagi, jak i zmniejszenie ryzyka stanów cukrzycowych oraz miażdżycowych. Aby utrzymać stan ketozy i potencjał spalania po poście, czyli dalej redukować wagę, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami:


II ETAP Aktywne Spalanie (I i II Faza protokołu wyjścia):

  1. Najważniejszymi składnikami diety podczas wychodzeniu z postu są – podobnie jak podczas samej diety – warzywa, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Zawierają one dużą ilość witamin, minerałów oraz błonnika. Stanowią fundament naszego zdrowia, dlatego zawsze należy dbać o ich jak najwyższą jakość. Zalecane są wszystkie warzywa, które do tej pory towarzyszyły Ci w poście, szczególnie warzywa ciemnozielone liściaste, takie jak: brokuł, kalafior, kalarepa, brukselka, cukinia, szparagi, por, ogórki.
  1. Do diety bogatej w warzywa dodaj, w pierwszej kolejności, zdrowe, nieprzetworzone tłuszcze o wysokiej jakości i wartości odżywczej. Zalecane tłuszcze ekologiczne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z awokado, olej kokosowy, masło klarowane, jak również nasiona i orzechy.
  2. Następnie zwiększaj ilość białka, dodając do diety stopniowo kolejne grupy produktów. Skup się przy tym na korzystniejszym dla zdrowia białku roślinnym, którego źródłem są ekologiczne nasiona roślin strączkowych, takie jak soja, bób, fasolka szparagowa. Warte uwagi są również jajka z wolnego wybiegu, ryby, owoce morza.
  3. W fazie aktywnego spalania ograniczeniu wciąż podlega spożycie węglowodanów. Wybieraj warzywa i owoce, które charakteryzują się niską zawartości węglowodanów, a dużą zawartością błonnika.
  4. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu oraz dodawaniu kiszonych warzyw, które pomogą Ci uzupełnić elektrolity i utrzymać równowagę.

Czas trwania drogi aktywnego spalania uzależniony jest od Twojego stanu zdrowia, predyspozycji, jak i efektów, które chcesz osiągnąć. Może ona trwać od kilku tygodni do 2-3 miesięcy lub dłużej. Takie rozłożenie makroelementów sprawi, że Twój metabolizm będzie coraz sprawniejszy i, jeśli to konieczne, możliwa będzie dalsza redukcja masy ciała. Proporcje makroelementów będą się zmieniać w zależności od indywidualnego zapotrzebowania, stopnia aktywności fizycznej, celu i potrzeb dalszej terapii.


III Etap Stabilizacja (III Faza protokołu wyjścia):

Stabilizacja to ostatni etap mojego programu. Rozpocznij ją, jeśli udało Ci się osiągnąć zamierzony cel: poprawił się Twój stan zdrowia, ustąpiły lub wystarczająco zredukowały się objawy choroby, doszedłeś do wymarzonej wagi. Na tym etapie wprowadzasz do swojej diety pozostałe produkty, które dotąd były poza menu, a które preferujesz i dobrze tolerujesz. Rozszerzając stopniowo dietę o nowe produkty, będziesz również zwiększać udział węglowodanów netto w codziennym menu. Zwracaj uwagę na jakość i źródło pochodzenia produktów, ich gęstość odżywczą i sposób przyrządzania.

Zasady rządzące tym etapem:

  1. Twoje menu w dalszym ciągu powinno składać się z dużej ilości warzyw i produktów o wysokiej gęstości odżywczej. Skorzystaj z kilkudniowego rozszerzania diety zgodnie z planem I i II fazy po to, aby spokojnie wrócić do diety normokalorycznej, bez zbędnych obciążeń.
  2. Następnie, w przeciągu 2-3 dni, zwiększ udział węglowodanów w Twojej diecie poprzez dodatek pozostałych zdrowych produktów (ze zdrowych, nieprzetworzonych źródeł). Wybieraj węglowodany pełnoziarniste, nieprzetworzone, bogate w błonnik. Stopniowo dodawaj do swojej diety pozostałe nasiona roślin strączkowych, kaszę, pełnoziarniste makarony, pieczywo na zakwasie oraz owoce.
  3. Od czasu do czasu przeprowadzaj jednodniowe lub kilkudniowe posty po to, aby regularnie oczyszczać swój organizm z toksyn i utrzymać sprawny, elastyczny metabolizm.

Protokół wyjścia, który proponujemy, różni się od innych diet ketogenicznych tym, że podstawą każdego posiłku są świeże warzywa i zdrowe, nieprzetworzone tłuszcze – niezbędne, jeśli zależy Ci na trwałych efektach.

Dodatkowe wskazówki na temat wychodzenia z postu znajdziesz w książce: „Dieta warzywno- owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej” a dokładny plan działania z przepisami znajdziesz w tytule „Dieta warzywno owocowa dr Ewy dabrowskiej ® i co dalej. Przepisy”  oraz Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Program na 6 tygodni autorstwa mojego, dr Ewy Dąbrowskiej i Anny Beaty Dąbrowskiej.

Aby protokół wyjścia był jak najkorzystniejszy, należy zwrócić szczególną uwagę na 5 filarów zdrowia.

Są to filary, które zawsze uwzględniam podczas każdej współpracy z pacjentem.

  1. Stan odżywienia, uzupełnienie niedoborów i redukcja stanów zapalnych – prosta sprawa, zdrowy organizm nie ma problemu z wagą, jeżeli jest problem z wagą, oznacza to, że jest ku temu pewna konkretna przyczyna, którą należy znaleźć.Wyeliminowanie wszystkich przeszkód i nieprawidłowości da Ci gwarancję utrzymania remisji i wymarzonej wagi. Często pacjenci latami ignorują stany zapalne takie jak przewlekłe bóle, migreny, bóle stawów, osłabienia odporności, przeziębienia, wzdęcia, zaparcia, brak energii alergii, egzemy
    Wszystkie te objawy są ważne i ich uwzględnieni jest niezbędne zwłaszcza w procesie redukcji wagi i poprawy zdrowia.
  2. Układ pokarmowy- kondycja naszych jelit, skąd flory jelitowej – obecnie mówi się, że jelita to jest nasz kolejny organ, który pełni ogromnie istotną funkcję. Pamiętajmy, że nie bez przyczyny słyszymy cały czas hasło Hipokratesa – jesteś tym, co jesz – Tak ja myślę, że musimy pójść nawet krok dalej – jesteś tym, co strawisz i wchłoniesz.
  3. Układ hormonalny – dla osób walczących z nadwagą i otyłością bardzo kluczowy- zrozumienie tego, że to nie ilości spożytych kalorii, lecz wpływ żywności na sekrecje insuliny, ma największe znaczenie i jest kluczem do sukcesu.Nasz organizm nie będzie efektywnie spalał tkanki tłuszczowej, bo to insulina o tym decyzje czy będziemy tkankę tłuszczową jako źródło energii, czy jako lokatę na przetrwanie w trudnych czasach, których często właśnie się znajdujemy (niewyspanie, stany zapalne, biegunka, wzdęcia, chroniczny stres).
  4. Filar to tłuszcz – zdrowy, nieprzetworzony tusz, ekologiczny z dobregoźródła, pochodzenia – jest to b istotne, aby przestać się go obawiać. Od 20 do 30 lat nie robimy nic innego jak obniżamy tłuszcz w diecie,a otyłość i nadwaga rośnie. Im mniej go jemy tym bardziej osłabiamy nasz metabolizm. Kluczem do sukcesu są dobre zdrowe i nieprzetworzone tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej z awokado, Każdy tłuszcz może być zdrowy tak samo, jak może być niezdrowy – zależy o tego czy jest przechowywane w plastiku, czy w butelce, czy był rafinowany, czy nie, z jakich upraw pochodzi, czy go podgrzewamy, czy nie? Czy naświetlamy, czy nie.
  5. Filar to mitochondria, czyli małe elektrownie występujące w niemalże każdej komórce naszego ciała. Tkanka tłuszczowa spalana jest w mitochondriach komorowych. Tak jak nie możemy mówić o ogrzaniu domu bez pieca. Tak nie możemy mówić o spalanie tłuszczu bez sprawnie działających mitochondriów. Bardzo dużo osób z nas ma poważni zaburzenia na poziomie mitochondrialnym, wynikające ze stanów zapalnych, stresów, niedoborów, zaburzeń jelit – z tych przyczyn, o których pisze w pozostałych filarach. Mitochondria nie działają bez witamin z grupy B, tłuszcze tez bez nich nie będą spalane, gro z nas ma problem z metylacją, czyli przekształceniem ich do formy aktywnej – takiej, którą organizm wykorzysta. Nie możemy mówić o sprawnych mitochondriach, jeżeli mama niedobór pierwiastków, mangan, mg, selen a ich niedobór mamy coraz czeszcie, chociażby z racji żywności modyfikowanągenetycznie, ubogich gleb.Każda zmiana jest procesem, do którego trzeba się przygotować i który wymaga konkretnego planu działania. Takim planem działanie jest Program Holistycznego żywienia.

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

 +48 782-266-054
 +47 462-69-533

poradnia@borkowskadietetyk.pl

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00