Sposób przygotowania
Przepis na biszkopt niskowęglowodanowy:
- Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj erytrytol, a następnie dodawaj po jednym żółtku.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170’C przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrój na pół
Krem:
- Śmietanę ubij robotem kuchennym. Gdy będzie już prawie sztywna, dodawaj stopniowo erytrytol (aż osiągniesz słodkość jaką lubisz). Na koniec dodaj mascarpone oraz aromat i delikatnie wymieszaj.
Przygotowanie tiramisu:
- Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż połówkę biszkopta i nasącz kawą. Na biszkopcie rozsmaruj połowę ubitej masy kremu.
- Następnie przyłóż drugą warstwą biszkopta i wyłóż resztę kremu. Przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem tiramisu, wierzch posyp kakao przesianym przez sitko.