Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności należy najlepiej tydzień przed nastawić zakwas buraczany. W przegotowanej i wystudzonej wodzie w ilości ok. 1l rozpuszczamy sól. Około 1 kg buraków dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry i ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry. Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Możemy dodać dodatkowo sok z kiszonych ogórków. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak
pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy. Możemy też garnek zakryć pokrywką. Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień. - Przygotowywanie barszczu: Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 5 a najlepiej na całą noc. Około 1 kg buraków myjemy (możemy użyć również kiszonych buraków z zakwasu), obieramy, kroimy w ósemki i zalewamy 2l zimnej wody, litr rosołu lub wywaru z kości lub warzyw, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” około 1-2 godzin.
- Zdejmujemy z gazu i czekamy aż przestygnie i następnie dodajemy do około 0,5 l barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy. Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, octem jabłkowym i ewentualnie sokiem z cytryny i podajemy z kawałkami buraków, włoszczyzną i ewentualnie, jeżeli tolerujesz dodatkiem gęstej śmietany lub mleka kokosowego.
TIPS
Zakwas buraczany jest bardzo dobrym źródłem cennych minerałów i probiotyków, dodatkowo ma świetne właściwości krwiotwórcze i wspomaga wchłanianie żelaza, co jest bardzo cenne dla osób zmagających się z anemią jak i mających problem z wypadaniem włosów z powodu niedoboru żelaza. Możesz również kupić gotowy np. tutaj.