fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Barszcz czerwony

2 h.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej
  • 3 liść(-ie) liście laurowe
  • 4 ząbek(-i) czosnku
  • 50 ml soku z ogórków
  • Barszcz czerwony
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 1 l rosołu
  • 3 liść(-ie) liście laurowe
  • 4 szt. ziele angielskie
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 2 łyżka(-i) octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczka(-i) majeranku
  • 1/2 łyżeczka(-i) soli
  • 200 g pokrojonej włoszczyzny
  • 100 ml śmietany 36% lub kokosowej

Wartość odżywcza

11g węglowodany netto (39,3%)
12g tłuszcz (42,9%)
5g białko (17,9%)
4g błonnik
200 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności należy najlepiej tydzień przed nastawić zakwas buraczany. W przegotowanej i wystudzonej wodzie w ilości ok. 1l rozpuszczamy sól. Około 1 kg buraków dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry i ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry. Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Możemy dodać dodatkowo sok z kiszonych ogórków. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak
    pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy. Możemy też garnek zakryć pokrywką. Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień.
  2. Przygotowywanie barszczu: Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 5 a najlepiej na całą noc. Około 1 kg buraków myjemy (możemy użyć również kiszonych buraków z zakwasu), obieramy, kroimy w ósemki i zalewamy 2l  zimnej wody, litr rosołu lub wywaru z kości lub warzyw, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu  gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” około 1-2 godzin.
  3. Zdejmujemy z gazu i czekamy aż przestygnie i następnie dodajemy do około 0,5 l barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy. Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, octem jabłkowym i ewentualnie sokiem z cytryny i podajemy z kawałkami buraków, włoszczyzną i ewentualnie, jeżeli tolerujesz dodatkiem gęstej śmietany lub mleka kokosowego.

TIPS

Zakwas buraczany jest bardzo dobrym źródłem cennych minerałów i probiotyków, dodatkowo ma świetne właściwości krwiotwórcze i wspomaga wchłanianie żelaza, co jest bardzo cenne dla osób zmagających się z anemią jak i mających problem z wypadaniem włosów z powodu niedoboru żelaza.  Możesz również kupić gotowy np. tutaj.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
Barszcz
BOŻE NARODZENIE
detox
dziecko
kiszonki
na ciepło
święta
zakwas
ZUPA

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00