Sposób przygotowania
- Śledzie namocz w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Możesz też wykorzystać filety rybne z dania obiadowego. Następnie śledzie osusz za pomocą papierowych ręczników i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
- Musztardę połącz z kaparami lub ogórkiem kiszonym, oliwą, cebulą, posiekaną natką, orzechami oraz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj. Awokado przekrój na dwie połówki, używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz.
- Nóż wbij ostrożnie w pestkę, przekręć lekko i wyjmij. Stołową łyżką wydrąż połowę miąższu, pokrój na drobną kostkę i dodaj do miseczki. Przygotowaną masę połącz i wymieszaj z kawałkami ryby, a następnie napełnij powstałą pastą połówki awokado.
- Każdą porcję posyp pozostałą pokrojoną cebulą, oprósz delikatnie pieprzem i udekoruj kiełkami oraz listkami pietruszki. Tak przygotowane awokado podawaj najlepiej schłodzone.
TIPS!
Dla oszczędzania czasu, do przygotowania pasty wykorzystaj gotowaną lub pieczoną rybę z dania obiadowego z poprzedniego dnia. Jeżeli zdecydujesz się na rybę wędzoną zawsze wybieraj rybę wędzona na zimno.