fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Awokado nadziewane pastą śledziową, papryką i orzechami

15 min.

Składniki

  • 1 szt. awokado
  • 50 g śledzia
  • 15 g cebuli
  • 1 łyżeczka(-i) kapar lub ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka(-i) namoczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka(-i) musztardy
  • 2 łyżeczka(-i) soku z cytryny
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 2 garść(-ie) kiełków
  • 2 łyżeczka(-i) świeżej pietruszki
  • 50 g papryki żółtej
  • 2 szt. pomidorki koktajlowe

Wartość odżywcza

9g węglowodany netto (11,7%)
52g tłuszcz (67,5%)
16g białko (20,8%)
8g błonnik
590 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Możesz też wykorzystać filety rybne z dania obiadowego. Następnie śledzie osusz za pomocą papierowych ręczników i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
  2. Musztardę połącz z kaparami lub ogórkiem kiszonym, oliwą, cebulą, posiekaną natką, orzechami oraz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj. Awokado przekrój na dwie połówki, używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz.
  3. Nóż wbij ostrożnie w pestkę, przekręć lekko i wyjmij. Stołową łyżką wydrąż połowę miąższu, pokrój na drobną kostkę i dodaj do miseczki. Przygotowaną masę połącz i wymieszaj z kawałkami ryby, a następnie napełnij powstałą pastą połówki awokado.
  4. Każdą porcję posyp pozostałą pokrojoną cebulą, oprósz delikatnie pieprzem i udekoruj kiełkami oraz listkami pietruszki. Tak przygotowane awokado podawaj najlepiej schłodzone.

TIPS!

Dla oszczędzania czasu, do przygotowania pasty wykorzystaj gotowaną lub pieczoną rybę z dania obiadowego z poprzedniego dnia. Jeżeli zdecydujesz się na rybę wędzoną zawsze wybieraj rybę wędzona na zimno.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
cebula
do pracy
impreza
kapary
kiełki
musztarda
orzechy
papryka
pomidorki
PRZEKĄSKI
ryba
Sałatka
śledzie
święta
SYLWESTER
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00