fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Babka wielkanocna

1h+30 min.

Składniki

  • 150 g migdałowej mąki
  • 15 g mąki kokosowej
  • 15 g białka w proszku
  • 3 szt. jajka
  • 0,5 łyżeczka(-i) proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub masła klarowanego
  • 50 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka(-i) waniliowego ekstraktu
  • 65 ml śmietanki zwykłej lub kokosowej
  • 65 ml wody
  • 1 łyżeczka(-i) kardamonu

Wartość odżywcza

1g węglowodany netto (3,2%)
23g tłuszcz (74,2%)
7g białko (22,6%)
1g błonnik
240 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej odważ mąkę migdałową, mąkę koksową, białko w proszku do pieczenia, proszek do pieczenia i dodaj kardamon. Wymieszaj składniki trzepaczką.
  2. W drugiej misce odważ masło i erytrytol. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj dalej.
  3. Na koniec wlej śmietanę i wodę, zmiksuj. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj do połączenia składników.
  4. Małą foremkę z kominkiem o średnicy 18 cm dokładnie wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką migdałową.
  5. Nastaw piekarnik na 175° Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 – 60 minut lub do suchego patyczka.
  6. Dobrze przestudzone ciasto pokrój na 10 kawałków.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
Babka
CIASTO
deser
na słodko
SŁODKIE
słodkości
święta
WIELKANOC

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00