Sposób przygotowania
- Mąki przesiej do miski, dodaj łuskę babki jajowatej, śmietanę, suszone drożdże, sól i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wlej wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto na bułki do uzyskania jednolitej masy, jeżeli jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
- Podziel ciasto na 8 części i zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi uformuj bułki i przekładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp płatkami owsianymi lub nasionami sezamu.
- Bułki pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut, a następnie piecz w temp. 180 stopni przez około 10-25 min. Smacznego!
TIPS!
Babka jajowata Jest niezwykle bogata w błonnik. Najwięcej leczniczych właściwości mają łupina i nasiona babki jajowatej pomagają w leczeniu zaparć , przywracając naturalną perystaltykę i wspomagają odchudzanie. Możemy ją kupić tutaj, największe zastosowanie maja łuski babki jajowatej, zamiennie stosowanej też z babka płesznik.