Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni w termoobiegu. Babkę jajowatą zalej wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, aż zrobi się z niej gęsta masa, zastępujący nam jajko.
- Cukinie obierz ze skóry i zetrzyj drobno na tarce. Do dużej miski dodaj cukinię, olej, „jajko” z babki jajowatej, wszystko razem wymieszaj.
- Następnie dodaj do niej mąkę, wraz z przyprawami które lubisz (zioła prowansalskie, czosnek, bazylię lub kumin), po czym ugniataj wszystko razem rękoma, aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodaj 2-3 łyżki mleka kokosowego i ugniataj ciasto.
- Ciasto podziel na 6 kulek i uformuj z nich bułki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut. Aż skórka zacznie robić się mocno zarumieniona.
- Bułeczki muszą całkowicie ostygnąć, zanim zaczniemy je konsumować.
- Ich konsystencja nie jest idealnie sucha, ale w połączeniu z warzywami, pesto, awokado są bardzo dobre.
TIPS!
Bułki możesz wypiec również w formie chlebka. Mieloną babkę płeszka możesz kupić tutaj: Przepis na około 6 bułek. Jedna bułka to ok. 115 kcal i tylko 1 gram węglowodanów netto. Bułki świetnie nadają się na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Spożywaj je z pastą z awokado, domowym pasztetem, szynką lub pesto z dodatkiem warzyw.