fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Buraczane kulki z płatkami owsianymi, kokosem i kurkumą

25 min.

Składniki

  • 100 g buraka surowego lub gotowanego
  • 100 g płatków jaglanych lub owsianych
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 125 g malin lub borówek
  • 1 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 2 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 60 g wiórków kokosoweych
  • 1 łyżeczka(-i) kurkumy

Wartość odżywcza

8g węglowodany netto (66,7%)
3g tłuszcz (25%)
1g białko (8,3%)
2g błonnik
60 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Surowe buraki obierz, a następnie dokładnie umyj, pokrój na kawałki i przełóż do kielicha blendera. Dodaj płatki owsiane lub jaglane, daktyle, borówki i olej kokosowy, sok z cytryny i całość rozdrobnij na gładką masę, przełóż do miseczki i włóż do zamrażarki na 15 minut.
  2. Na patelnie przełóż wiórki kokosowe i praż do momentu, aż nabiorą złotego koloru, następnie dodaj kurkumę, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  3. Wyjmij masę z zamrażalnika i uformuj z niej kulki. Każdą kulkę obtocz w wiórkach z kurkumą, tak przygotowane kulki przełóż do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce. Przepis na ok. 20 sztuk.

TIPS!

Do przepisu możesz użyć zarówno surowego buraka, jak i parowanego lub pieczonego. Surowy będzie miał najwięcej dostępnych wartości odżywczych. Czerwony kolor buraka to betaina jeden z silnych antyoksydantów, które unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzające DNA i przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
borówki
burak
coś słodkiego
daktyl
deser
do pracy
dziecko
maliny
na słodko
płatki jaglane
przekąska
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00