Sposób przygotowania
- Surowe buraki obierz, a następnie dokładnie umyj, pokrój na kawałki i przełóż do kielicha blendera. Dodaj płatki owsiane lub jaglane, daktyle, borówki i olej kokosowy, sok z cytryny i całość rozdrobnij na gładką masę, przełóż do miseczki i włóż do zamrażarki na 15 minut.
- Na patelnie przełóż wiórki kokosowe i praż do momentu, aż nabiorą złotego koloru, następnie dodaj kurkumę, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Wyjmij masę z zamrażalnika i uformuj z niej kulki. Każdą kulkę obtocz w wiórkach z kurkumą, tak przygotowane kulki przełóż do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce. Przepis na ok. 20 sztuk.
TIPS!
Do przepisu możesz użyć zarówno surowego buraka, jak i parowanego lub pieczonego. Surowy będzie miał najwięcej dostępnych wartości odżywczych. Czerwony kolor buraka to betaina jeden z silnych antyoksydantów, które unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzające DNA i przyczyniają się do powstawania nowotworów.