Sposób przygotowania
- Nastaw piec na ok 180 stopni. Pieczarki natrzyj sosem sojowym i odrobinę posól. Ułóż kapeluszem do góry na blaszce do pieczenia i wsadź do pieca na ok 15-20 min.
- W tym czasie do mięsa dorzuć jajko (można pominąć jeżeli masz nietolerancję lub jeżeli tolerujesz użyj samo żółtko), drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i przyprawy np. sól, pieprz, wędzona papryka i chili.
- Rozgrzej olej kokosowy lub smalec gęsi na patelni grillowej lub grillu (ewentualnie zwykła patelnia), ulep kotlet i obsmaż z obu stron.
- Awokado rozgnieć w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu, dodaj obrobinkę soku z cytryny lub limonki.
- Jedną upieczoną pieczarkę ułóż na talerzu kapeluszem w dół, na to liść sałaty, guacamole z awokado, kotlet i na górę ulubione dodatki do burgera: plastry kiszonego ogórka, pomidor, czerwona cebula. Przykrywamy drugą pieczarką i gotowe. Do całości polecam frytki z selera z majonezem lub z sałatką!