fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Burger w portobello

45 min.

Składniki

  • 2 szt. duże pieczarki portobello
  • 2 łyżka(-i) sos sojowy tamari
  • 2 liść(-ie) sałaty rzymskiej
  • 100 g mięso mielone wołowe
  • 1/3 szt. cebula czerwona
  • 1 szt. jajko
  • 1 ząbek(-i) czosnek
  • 1/2 szt. pomidora
  • 1/2 szt. średniego awokado
  • 1 szt. ogórek kiszony
  • 1 łyżka(-i) domowego majonezu na oliwie

Wartość odżywcza

7g węglowodany netto (11,5%)
34g tłuszcz (55,7%)
20g białko (32,8%)
7g błonnik
442 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Nastaw piec na ok 180 stopni. Pieczarki natrzyj sosem sojowym i odrobinę posól. Ułóż kapeluszem do góry na blaszce do pieczenia i wsadź do pieca na ok 15-20 min.
  2. W tym czasie do mięsa dorzuć jajko (można pominąć jeżeli masz nietolerancję lub jeżeli tolerujesz użyj samo żółtko), drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i przyprawy np. sól, pieprz, wędzona papryka i chili.
  3. Rozgrzej olej kokosowy lub smalec gęsi na patelni grillowej lub grillu (ewentualnie zwykła patelnia), ulep kotlet i obsmaż z obu stron.
  4. Awokado rozgnieć w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu, dodaj obrobinkę soku z cytryny lub limonki.
  5. Jedną upieczoną pieczarkę ułóż na talerzu kapeluszem w dół, na to liść sałaty, guacamole z awokado, kotlet i na górę ulubione dodatki do burgera: plastry kiszonego ogórka, pomidor, czerwona cebula. Przykrywamy drugą pieczarką i gotowe. Do całości polecam frytki z selera z majonezem lub z sałatką!

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
burgery
fast food
grill
grzyby
impreza
mięso
obiad
pieczarki
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00