Sposób przygotowania
- Dzień szybciej namocz ciecierzyce i kaszę jaglaną, następnego dnia przepłucz je i ugotuj z dodatkiem soli. Warzywa dokładnie umyj, z jarmużu oderwij grubą łodygę, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ugotowaną ciecierzyce i kaszę jaglaną dokładnie odsącz i przełóż do kielicha blendera, dodaj masło klarowane lub olej kokosowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę i jarmuż, całość zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj mieloną babkę płesznik i dopraw solą, kurkumą, pieprzem i papryka wędzoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej babki płesznik, lub odczekaj chwilę, aby zgęstniała.
- Z gotowej masy formuj nieduże kotlety, możesz je dodatkowo obtoczyć w mielonej babce płesznik, i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz 15-20 minut, w temperaturze 180 stopni aż lekko zbrązowieją.
- Podawaj z dodatkiem pomidorowego pesto na sałatce z młodych liści, pomidorem, cebulą czerwoną lub ogórkiem z dodatkiem kiełków, polane oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
TIPS!
Nie wyrzucaj twardych łodyg jarmuży, wykorzystaj je do przygotowania domowego pesto lub zupy krem.