fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Burgery z ciecierzycy, jarmużu i kaszy jaglanej na bukiecie sałat z pomidorowym pesto

12h+30 min

Składniki

  • 0,25 szklanka(-i) kaszy jaglanej
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • 100 g jarmuż
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 0,5 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 0,5 łyżeczka(-i) soli
  • 1 szczypta(-y) pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczka(-i) papryki wędzonej
  • 1 łyżka(-i) masła klarowanego
  • 200 g baby leaves
  • 1 szt. ogórka
  • 1 szt. pomidora
  • 2 garść(-ie) kiełków
  • 1 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka(-i) octu balsamicznego
  • 1 łyżka(-i) pomidorowego pesto na oliwie
  • 2 łyżka(-i) babka płesznik

Wartość odżywcza

55g węglowodany netto (53,4%)
25g tłuszcz (24,3%)
23g białko (22,3%)
23g błonnik
640 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Dzień szybciej namocz ciecierzyce i kaszę jaglaną, następnego dnia przepłucz je i ugotuj z dodatkiem soli. Warzywa dokładnie umyj, z jarmużu oderwij grubą łodygę, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Ugotowaną ciecierzyce i kaszę jaglaną dokładnie odsącz i przełóż do kielicha blendera, dodaj masło klarowane lub olej kokosowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę i jarmuż, całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj mieloną babkę płesznik i dopraw solą, kurkumą, pieprzem i papryka wędzoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej babki płesznik, lub odczekaj chwilę, aby zgęstniała.
  4. Z gotowej masy formuj nieduże kotlety, możesz je dodatkowo obtoczyć w mielonej babce płesznik, i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz 15-20 minut, w temperaturze 180 stopni aż lekko zbrązowieją.
  6. Podawaj z dodatkiem pomidorowego pesto na sałatce z młodych liści, pomidorem, cebulą czerwoną  lub ogórkiem z dodatkiem kiełków, polane oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

TIPS! 

Nie wyrzucaj twardych łodyg jarmuży, wykorzystaj je do przygotowania domowego pesto lub zupy krem.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
babka płesznik
burgery
ciecierzyca
do pracy
dziecko
fast food
grill
JARMUŻ
kasza jaglana
kurkuma
na ciepło
na zimno
obiad
pomidor
stabilizacja
Vege

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00