Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy lub masło klarowane, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebule i duś pod przykryciem aż się zeszkli.
- Następnie dodaj świeży szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę i duś kolejne 5 minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Mięso zmiel w maszynce do mięsa, dodaj duszony szpinak, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, chili. Całość dokładnie wymieszaj, z gotowej masy uformuj burgery.
- Gotowe burgery przenieś do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Gotowe burgery podawaj z sałatką z ciemnozielonych liści i warzyw: pomidorkami, papryką, czerwoną cebulą i kiełkami, polane octem balsamicznym z oliwą z oliwek i posypane sezamem.
TIPS!
Polecam przygotować burgery w większej ilości, zamrozić lub wykorzystać na drugi dzień do omleta, sałatki do pracy, zupy.