Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i podduś na odrobinie wody na suchej patelni pod przykryciem.
- Brokuł i marchew ugotuj do miękkości i ostudź, następnie przy pomocy tłuczka do mięsa dokładnie ugnieć na papkę, dodaj czosnek i przyprawy a na koniec dodaj kapustę kiszoną dobrze odsączona z zalewy i dokładnie wymieszaj.
- Z gotowej masy uformuj nieduże kotleciki i ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 55 minut, aż zaczną się rumienić.
- Podawaj z bufetem świeżych warzyw i kiełkami.
TIPS!
Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ma za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.