fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Burgery z kapusty kiszonej i brokuła

1h +15 min.

Składniki

  • 500 g kapusta kiszona
  • 0,5 szt. brokuła
  • 2 szt. marchwi
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szczypta(-y) kuminu
  • 1 szczypta(-y) pieprzy cayenne
  • 0,5 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 0,5 łyżeczka(-i) majeranek
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 1 pęczka (-i) czosnku

Wartość odżywcza

15g węglowodany netto (62,5%)
1g tłuszcz (4,2%)
8g białko (33,3%)
15g błonnik
125 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i podduś na odrobinie wody na suchej patelni pod przykryciem.
  2. Brokuł i marchew ugotuj do miękkości i ostudź, następnie przy pomocy tłuczka do mięsa dokładnie ugnieć na papkę, dodaj czosnek i przyprawy a na koniec dodaj kapustę kiszoną dobrze odsączona z zalewy i dokładnie wymieszaj.
  3. Z gotowej masy uformuj nieduże kotleciki i ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 55 minut, aż zaczną się rumienić.
  4. Podawaj z bufetem świeżych warzyw i kiełkami.

TIPS!

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ma za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu  i pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
brokuł
burgery
detoks
detoksykacja
kapusta kiszona
kiszonki
na ciepło
oczyszczanie
post

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00