fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Awokado ketoburger z wołowiny i dziczyzny ze szpinakiem na bukiecie sałat z dodatkiem sezamu

45 min.

Składniki

  • 40 g dziczyzna, udo
  • 40 g wołowina, karkówka
  • 60 g szpinak świeży
  • 1 szczypta(-y) chilli w proszku
  • 1 łyżeczka(-i) smalec gęsi
  • 1 łyżka(-i) natka pietruszki
  • 1 szt. jajko
  • 26 g cebula czerwona
  • 1 łyżka(-i) oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka(-i) ocet balsamiczny
  • 15 g kiełki mix
  • 30 g cebula
  • 1 ząbek(-i) czosnek
  • 6 g sezam, nasiona
  • 100 g mix sałat z jarmużem
  • 50 g pomidorki koktajlowe
  • 50 g papryka czerwona, słodka
  • 70 g 1/2 awokado

Wartość odżywcza

12g węglowodany netto (11,9%)
53g tłuszcz (52,5%)
36g białko (35,6%)
8g błonnik
680 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Na rozgrzanej patelni rozpuść smalec gęsi lub masło klarowane, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebule i duś pod przykryciem aż się zeszkli. Następnie dodaj świeży, posiekany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę i duś kolejne 5 minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  2. Mięso zmiel w maszynce do mięsa, dodaj do niego jajko i duszony szpinak, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, chili. Całość dokładnie wymieszaj, z gotowej masy uformuj burgery.
  3. Burgery przenieś do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
  4. Gotowe burgery podawaj z awokado z dodatkiem  sałatką z ciemnozielonych liści i warzyw z dodatkiem pomidorków koktajlowych, papryki, czerwonej cebuli i kiełkami, polane octem balsamicznym z oliwą z oliwek i posypane sezamem.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
burgery
cebula
chilli
czosnek
dziczyzna
dziecko
jajko
karkówka
kiełki
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
papryka
pietruszka
pomidor
sezam
smalec
szpinak
wołowina

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00