Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Na rozgrzanej patelni rozpuść smalec gęsi lub masło klarowane, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebule i duś pod przykryciem aż się zeszkli. Następnie dodaj świeży, posiekany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę i duś kolejne 5 minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Mięso zmiel w maszynce do mięsa, dodaj do niego jajko i duszony szpinak, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, chili. Całość dokładnie wymieszaj, z gotowej masy uformuj burgery.
- Burgery przenieś do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
- Gotowe burgery podawaj z awokado z dodatkiem sałatką z ciemnozielonych liści i warzyw z dodatkiem pomidorków koktajlowych, papryki, czerwonej cebuli i kiełkami, polane octem balsamicznym z oliwą z oliwek i posypane sezamem.