Sposób przygotowania
- Warzywa dokładnie umyj, jeżeli jest to możliwe nie obieraj buraków, tylko je dokładnie wyszoruj za pomocą szczoteczki do warzyw.
- Następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki za pomocą ostrego nożyka. Przełóż na 10 minut do chłodnej wody i odcedź i osuszone wyłóż na duży płaski talerz.
- Polecam użyć również kiszonych buraków z zakwasu buraczanego. Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą, octem jabłkowym, sokiem z limonki i miodem.
- Buraki udekoruj sosem, posyp grubo pokrojonymi orzechami, rozkruszonym serem kozim, rukolą i kiełkami. Dopraw sola do smaku.
TIPS!
Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach betalainy są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki co wspomaga pracę układu krwionośnego.