fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Chleb z mąki gryczanej na zakwasie z ziarnami

4 dni. +90 min.

Składniki

  • Zakwas
  • 1 szklanka(-i) ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej
  • 2,5 szklanka(-i) mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 2 szklanka(-i) mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 0,5 szklanka(-i) pestek dyni
  • 0,5 szklanka(-i) babki płeszka lub otrąb
  • 1 szklanka(-i) siemienia lnianego

Wartość odżywcza

14g węglowodany netto (50%)
8g tłuszcz (28,6%)
6g białko (21,4%)
7g błonnik
170 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj zakwas. Do czystego słoika przełóż 1 szklankę ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 250 g mąki gryczanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 4 doby w temperaturze pokojowej.
  2. Gdy masz już gotowy zakwas, rozpuść go w 3 szklankach ciepłej, przegotowanej wody. Dodaj składniki  chleba i wymieszaj, warto chwile odczekać aż składniki dobrze się połączą. Z tak powstałego ciasta odłóż 2–3 łyżki na zaczyn do następnego chleba. Zaczyn przechowuj w lodówce i podkarmiaj go co 2 dni 1 łyżką mąki gryczanej lub żytniej (jeżeli tolerujesz) i 1 łyżką wody i wykorzystaj do kolejnego wypieku.
  3. Ciasto powinno być gęste, ale nie twarde. Gotowe ciasto przełóż do jednej dużej lub dwóch małych foremek wysmarowanych olejem kokosowym, tak aby zajmowało połowę foremki.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
babka płesznik
CHLEB
chleb gryczany
chleb na zakwasie
kromka
pieczywo
stabilizacja
zakwasie
zawkas

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00