Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przygotuj zakwas. Do czystego słoika przełóż 1 szklankę ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 250 g mąki gryczanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 4 doby w temperaturze pokojowej.
- Gdy masz już gotowy zakwas, rozpuść go w 3 szklankach ciepłej, przegotowanej wody. Dodaj składniki chleba i wymieszaj, warto chwile odczekać aż składniki dobrze się połączą. Z tak powstałego ciasta odłóż 2–3 łyżki na zaczyn do następnego chleba. Zaczyn przechowuj w lodówce i podkarmiaj go co 2 dni 1 łyżką mąki gryczanej lub żytniej (jeżeli tolerujesz) i 1 łyżką wody i wykorzystaj do kolejnego wypieku.
- Ciasto powinno być gęste, ale nie twarde. Gotowe ciasto przełóż do jednej dużej lub dwóch małych foremek wysmarowanych olejem kokosowym, tak aby zajmowało połowę foremki.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180°C.