fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Chleb z dyni wysokoproteinowy

60

Składniki

  • 7 szt. jajek, białka i żółtka oddzielone
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 150 g dyniowego puree
  • 1 łyżeczka(-i) cynamonu
  • 100 ml białka w proszku
  • 1 szczypta(-y) soli
  • 3 ml octu

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (0%)
4g tłuszcz (33,3%)
8g białko (66,7%)
1g błonnik
33 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 150ºC. Ubij białka na sztywno z solą, a pod koniec ubijania wlej ocet.
  2. Wymieszaj białko w proszku z proszkiem do pieczenia, dyniowym puree i żółtkami. Dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut.
  4. Chleb wyrasta dosyć wysoko, ale po wyjęciu z piekarnika częściowo opada. Przed krojeniem dobrze go ostudź.

TIPS

Możesz użyć odżywki białkowej z białka roślinnego np. z zielonego groszku, ryżowego, konopnego, które dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością. Ja najbardziej polecam fermentowane odżywki białkowe. Możesz użyć również odżywek z białka odzwierzęcego, ich skład jest najbardziej przyswajalny, np. hydrolizat aminokwasów np. Ekstensor Izolat 97 lub Koncentrat 80  zwróć uwagę na skład, aby był bez niepotrzebnych, sztucznych dodatków i aby odżywka zawierała naturalne słodziki takie jak ksylitol lub erytrytol. Nie polecam odżywek białkowych bazujących na kazeinie. Chleb z dyni świetnie smakuje na słodko z keto dżemem z malin.

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
chleb dyniowy
do pracy
do szkoły
dynia
II śniadanie
pieczywo

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00