Sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 150ºC. Ubij białka na sztywno z solą, a pod koniec ubijania wlej ocet.
- Wymieszaj białko w proszku z proszkiem do pieczenia, dyniowym puree i żółtkami. Dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut.
- Chleb wyrasta dosyć wysoko, ale po wyjęciu z piekarnika częściowo opada. Przed krojeniem dobrze go ostudź.
TIPS
Możesz użyć odżywki białkowej z białka roślinnego np. z zielonego groszku, ryżowego, konopnego, które dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością. Ja najbardziej polecam fermentowane odżywki białkowe. Możesz użyć również odżywek z białka odzwierzęcego, ich skład jest najbardziej przyswajalny, np. hydrolizat aminokwasów np. Ekstensor Izolat 97 lub Koncentrat 80 zwróć uwagę na skład, aby był bez niepotrzebnych, sztucznych dodatków i aby odżywka zawierała naturalne słodziki takie jak ksylitol lub erytrytol. Nie polecam odżywek białkowych bazujących na kazeinie. Chleb z dyni świetnie smakuje na słodko z keto dżemem z malin.