fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej na zakwasie

3 dni

Składniki

  • 2,5 szklanka(-i) kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanka(-i) wody
  • 1 łyżka(-i) soli kłodawskiej

Wartość odżywcza

21g węglowodany netto (91,3%)
1g tłuszcz (4,3%)
1g białko (4,3%)
2g błonnik
80 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Kasze gryczana niepaloną dokładnie wypłucz na sitku, wsyp do miski (najlepiej wieczorem, by chleb piec za 2 dni rano), zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
  2. Po 48 godzinach zmiksuj kaszę (razem z wodą, w której się moczyła, uwaga: najlepiej odlej na początku trochę wody, na wypadek, gdyby ciasto było za rzadkie, łatwo potem dolać tę wodę, gdy ciasto jest za gęste. Każda kasza inaczej chłonie wodę, więc lepiej zachować ostrożność) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. Dodaj przyprawy np. czosnek niedźwiedzi i jak lubisz ziarna, pestki, orzechy
  3. Metalową keksówkę natłuść (olejem lub masłem klarowanym) i wysyp babka płesznik lub otrębami. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku). Chleb delikatnie podrośnie.
  4. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1 h godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika). Wystudź chleb na metalowej kratce.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
BOŻE NARODZENIE
CHLEB
chleb gryczany
chleb na zakwasie
chleb z kaszy gryczanej
kasza
kasza gryczana
kasza gryczana niepalona
pieczywo
święta
WIELKANOC
zakwas
zakwasie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00