Sposób przygotowania
- Kasze gryczana niepaloną dokładnie wypłucz na sitku, wsyp do miski (najlepiej wieczorem, by chleb piec za 2 dni rano), zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
- Po 48 godzinach zmiksuj kaszę (razem z wodą, w której się moczyła, uwaga: najlepiej odlej na początku trochę wody, na wypadek, gdyby ciasto było za rzadkie, łatwo potem dolać tę wodę, gdy ciasto jest za gęste. Każda kasza inaczej chłonie wodę, więc lepiej zachować ostrożność) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. Dodaj przyprawy np. czosnek niedźwiedzi i jak lubisz ziarna, pestki, orzechy
- Metalową keksówkę natłuść (olejem lub masłem klarowanym) i wysyp babka płesznik lub otrębami. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku). Chleb delikatnie podrośnie.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1 h godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika). Wystudź chleb na metalowej kratce.