fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Chłodnik na mleku kokosowym z jajkiem

20

Składniki

  • 1 pęczka (-i) botwinka
  • 1 pęczka (-i) rzodkiewki
  • 4 szt. ogórek gruntowy
  • 200 ml mleko kokosowe gęste (min. 15 g tłuszczu)
  • 1/2 pęczka (-i) koper ogrodowy
  • 4 łyżka(-i) natka pietruszki
  • 4 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 500 ml wody
  • 4 łyżka(-i) oliwy z olwiek
  • 2 szt. jajka ugotowanego na półmiękko
  • 1/2 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej
  • 1 szczypta(-y) pieprzu

Wartość odżywcza

3g węglowodany netto (12,5%)
16g tłuszcz (66,7%)
5g białko (20,8%)
3g błonnik
182 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Jajko gotujemy na miękko. Botwinę płuczemy, odcinamy małe buraczki, liście kroimy drobno. Rzodkiewkę i ogórka trzemy na tarce na grubych oczkach.
  2. Szykujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pociętą botwinę, parzymy przez minutę i wyjmujemy łyżką cedzakową.
  3. Do drugiego garnka wlewamy wodę, mleko kokosowe, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sparzoną botwinę, starte ogórki i rzodkiewkę, koperek i posiekaną pietruszkę, lekko solimy i pieprzymy, mieszamy i próbujemy. Przygotowany chłodnik podajemy z gotowanym jajkiem i skrapiamy oliwą.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
burak
buraki
chłodnik
grill
kokos
kokosowe mleko
lato
ZUPA

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00