Sposób przygotowania
- Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij białka a do drugiej żółtka. Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj kurkumę, zioła i chili.
- Żółtka wymieszaj z serkiem cream cheese (krowim, kozim lub jeżeli nie tolerujesz to z bardzo gęstym schłodzonym mlekiem kokosowym).
- Do masy z żółtek dodaj łyżeczkę octu jabłkowego oraz proszek do pieczenia lub sodę i mieszamy dokładnie. Następnie przelej do ubitych białek jaj, delikatnie mieszając.
- Na blaszce na papierze do pieczenia wyłóż za pomocą łyżki gotową masę nadając jej płaski okrągły kształt pojedynczych chlebków i delikatnie rozsmaruj.
- Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 17-20 minut do zarumienienia w temperaturze 170 stopni.
TIPS!
Chlebki świetnie nadają się również jako niskowęglowodanowy spód do pizzy.