fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Ciasto z batatów

2 h.

Składniki

  • 2 szt. średniego batata
  • 2 łyżeczka(-i) oleju kokosowego
  • 2 łyżka(-i) masła klarowanego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 szt. jajka
  • 4 łyżka(-i) stewi
  • 1 łyżeczka(-i) cynamonu
  • 100 g maki kokosowej
  • 1 szczypta(-y) soli

Wartość odżywcza

27g węglowodany netto (65,9%)
9g tłuszcz (22%)
5g białko (12,2%)
8g błonnik
210 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Bataty dokładnie umyj, nie obieraj, osusz ręcznikiem i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 45 minut, aż będą miękki.
  2. Upieczone bataty obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do naczynia miksera, dodaj masło klarowane, olej kokosowej, jajka, mleko, cynamon, stewię, sól i mąkę kokosową.
  3. Całość wymieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąkę kokosową. Gotową masę ciasta przełóż do okrągłej tortownicy lub foremki wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
  4. Gotowe ciasto odstaw do ostudzenia, po wyjęciu z piekarnika powinno lekko opaść. Gotowe ciasto podawaj po całkowitym ostudzeniu.

TIPS!

Bataty stanowią źródło antyoksydantów, betakarotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny. Są bogate w witaminy i składniki mineralne. Mają lekko słodkawy smak, dlatego świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do wypieków na słodko

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
batat
CIASTO
ciasto z batata
coś słodkiego
deser
dla dziecka
dziecko
na słodko
przekąska
stabilizacja
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00