Sposób przygotowania
- Bataty dokładnie umyj, nie obieraj, osusz ręcznikiem i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 45 minut, aż będą miękki (możesz również obrane bataty ugotować na parze przez 25 minut).
- Upieczone bataty obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do naczynia miksera, dodaj masło klarowane, olej kokosowej, jajka, mleko, cynamon, surowe kakao, stewię, sól i mąkę kokosową.
- Całość wymieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąkę kokosową. Gotową masę ciasta przełóż do okrągłej tortownicy lub foremki wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
- Gotowe ciasto odstaw do ostudzenia, po wyjęciu z piekarnika powinno lekko opaść. Następnie rozpuść w rondelku gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Przygotowana polewę przełóż na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
TIPS!
Bataty stanowią źródło antyoksydantów, betakarotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny. Są bogate w witaminy i składniki mineralne. Mają lekko słodkawy smak, dlatego świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do wypieków na słodko