fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Ciasto z dyni al’a sernik

1h i 30 min.

Składniki

  • 300 g oczyszczonej dyni
  • 1 łyżka(-i) masła klarowanego
  • 1 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 1 szklanka(-i) gęstego mleka kokosowego
  • 3 szt. jajka
  • 1 szklanka(-i) mąki migdałowej
  • 2 szklanka(-i) mąki kokosowej
  • 20 ml soku jednej cytryny
  • 5 g skórki z jednej cytryny
  • 6 łyżka(-i) stevi
  • 0,5 łyżeczka(-i) sody oczyszczonej
  • 1 szczypta(-y) soli

Wartość odżywcza

1g węglowodany netto (0,4%)
240g tłuszcz (95,6%)
10g białko (4%)
1g błonnik
300 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

1. Miąższ dyni pokrój w kostkę i przełóż do garnka, dodaj mleko kokosowe i gotuj aż do miękkości dyni (możesz również użyć gotową pieczoną dynię lub gotowe purée z dyni). Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
2. Żółtka oddziel od białek i dodaj do dyni wraz z pozostałymi składnikami. Całość wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy ciasta.
3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do wyrobionego ciasta, delikatnie mieszając.
3. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym o wym. 30 × 15 cm i piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopniach. Podawaj z odrobiną gęstego mleka kokosowego.

TIPS!

Do przepisu użyj dynię Hokkaido, zawiera najmniej węglowodanów a najwięcej błonnika dodatkowo nie musisz obierać jej ze skóry, po upieczeniu w całości nadaje się do spożycia.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
BOŻE NARODZENIE
CIASTO
deser
do pracy
dynia
dziecko
impreza
na słodko
przekąska
PRZEKĄSKI
sernik
stevia
SYLWESTER
URODZINY
WIELKANOC

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00