Sposób przygotowania
1. Miąższ dyni pokrój w kostkę i przełóż do garnka, dodaj mleko kokosowe i gotuj aż do miękkości dyni (możesz również użyć gotową pieczoną dynię lub gotowe purée z dyni). Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
2. Żółtka oddziel od białek i dodaj do dyni wraz z pozostałymi składnikami. Całość wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy ciasta.
3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do wyrobionego ciasta, delikatnie mieszając.
3. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym o wym. 30 × 15 cm i piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopniach. Podawaj z odrobiną gęstego mleka kokosowego.
TIPS!
Do przepisu użyj dynię Hokkaido, zawiera najmniej węglowodanów a najwięcej błonnika dodatkowo nie musisz obierać jej ze skóry, po upieczeniu w całości nadaje się do spożycia.