Sposób przygotowania
- W malakserze zmiksuj pokrojony szpinak ze śmietaną lub gęstym mlekiem kokosowym, solą i jajkami. Dodaj mąkę migdałową i erytrytol, wymieszaj na jednolitą masę.
- Nastaw piekarnik na 175° Foremkę o rozmiarach 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Napełnij foremkę ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Następnie odkrój brzegi, tak aby powstał prostokąt o rozmiarach 15 cm x 20 cm. Odkrojone ciasto lekko pokrusz – to będzie mech.
- Przygotuj cytrynowy krem. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie na 20 minut.
- Do małego rondelka wlej sok z cytryny, syrop z błonnika, dodaj żółtka i jajko. Mieszając cały czas balonową trzepaczką doprowadź krem do wrzenia, nie gotuj. Zdejmij z kuchni, mieszaj krem przez 2 minuty, po czym dodaj masło i mieszaj aż uzyskasz jednolity krem. Dodaj odciśnięte listki żelatyny, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ubij śmietankę i wymieszaj z kremem.
- Spód ciasta posmaruj kremem. Wierzch ciasta posyp kruszonym ciastem.
- Przygotuj migdałowe jajka. Z mąki migdałowej, erytrytolu i białka zrób ciasto. Podziel na porcje i do każdej dodaj inny barwnik. Zagnieć każdą porcję ciasta aby uzyskała jednolity kolor. Uformuj małe jajeczka i optocz w erytrytolu.
- Ułóż jajeczka na wierzchu ciasta. Pokrój ciasto na 8 kawałków.