fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Ciasto zielony mech

60 min.

Składniki

  • 150 g zmielonych migdałów bez skórki (mąka migdałowa)
  • 5 łyżka(-i) erytrytolu lub stewi
  • 200 ml śmietanki, 36% tł. lub gęstego mleka kokosowego
  • 65 g świeżego szpinaku
  • 2 szt. jajka
  • 1 szczypta(-y) soli
  • 70 ml soku z cytryny, ok. 2 cytryny
  • 3 łyżka(-i) erytrytolu lub stewi
  • 100 ml syropu z błonnika
  • 2 liść(-ie) żelatyny lub agaru
  • 2 szt. żółtka
  • 1 szt. jajko
  • 60 g masła
  • 100 ml śmietanki, 36% tł.lub gęstego mleka kokosowego
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 szt. białko
  • 2 łyżka(-i) erytrytolu + 1 łyżka do optoczenia
  • 1 łyżeczka(-i) esencji migdałowej, opcjonalnie
  • 1 szt. po kilka kropel kolorowych barwników

Wartość odżywcza

-8g węglowodany netto (-20,5%)
37g tłuszcz (94,9%)
10g białko (25,6%)
12g błonnik
410 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. W malakserze zmiksuj pokrojony szpinak ze śmietaną lub gęstym mlekiem kokosowym, solą i jajkami. Dodaj mąkę migdałową i erytrytol, wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Nastaw piekarnik na 175° Foremkę o rozmiarach 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Napełnij foremkę ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut.
  4. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Następnie odkrój brzegi, tak aby powstał prostokąt o rozmiarach 15 cm x 20 cm. Odkrojone ciasto lekko pokrusz – to będzie mech.
  5. Przygotuj cytrynowy krem. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie na 20 minut.
  6. Do małego rondelka wlej sok z cytryny, syrop z błonnika, dodaj żółtka i jajko. Mieszając cały czas balonową trzepaczką doprowadź krem do wrzenia, nie gotuj. Zdejmij z kuchni, mieszaj krem przez 2 minuty, po czym dodaj masło i mieszaj aż uzyskasz jednolity krem. Dodaj odciśnięte listki żelatyny, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Ubij śmietankę i wymieszaj z kremem.
  8. Spód ciasta posmaruj kremem. Wierzch ciasta posyp kruszonym ciastem.
  9. Przygotuj migdałowe jajka. Z mąki migdałowej, erytrytolu i białka zrób ciasto. Podziel na porcje i do każdej dodaj inny barwnik. Zagnieć każdą porcję ciasta aby uzyskała jednolity kolor. Uformuj małe jajeczka i optocz w erytrytolu.
  10. Ułóż jajeczka na wierzchu ciasta. Pokrój ciasto na 8 kawałków.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
CIASTO
deser
impreza
mech
na słodko
przekąska
słodkości
święta
szpinak
URODZINY
WIELKANOC
zielony mech

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00