Sposób przygotowania
- Ustaw piekarnik, by rozgrzał się do 150°C. Przygotuj naczynie żaroodporne i dwie salaterki, które w nim umieścisz. Nalej do naczynia gorącą wodę, by sięgała do połowy salaterek.
- Ubij 30 g erytrytolu ze śmietanką kokosową (możesz użyć tłustego mleka kokosowego 18%, włóż je do lodówki na noc. Niska temperatura spowoduje, że się ono rozwarstwi, wtedy możesz oddzielić wodę od gęstego mleka kokosowego i użyć go jako tłustej kokosowej śmietany). Następnie podgrzej w garnku ustawionym na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą.
- W osobnym pojemniku ubij żółtka z ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, aż masa zgęstnieje. Dodaj do żółtek powoli śmietankę i ciągle mieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do ceramicznych salaterek i piecz przez 35 minut. Pod koniec pieczenia posyp wierzch ciasta słodzikiem i piecz kolejne 5 minut aż lekko zbrązowieje.
Po wyciągnięciu schładzaj w lodówce, co najmniej przez 4 godziny.