fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Creme brulee

60 min.

Składniki

  • 30 g erytrytolu
  • 240 g śmietanki 36% zwyklej lub kokosowej
  • 2 szt. żółtka
  • 1 łyżeczka(-i) ekstraktu waniliowego naturalnego
  • 1 szczypta(-y) soli

Wartość odżywcza

4g węglowodany netto (6,8%)
49g tłuszcz (83,1%)
6g białko (10,2%)
0g błonnik
479 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Ustaw piekarnik, by rozgrzał się do 150°C. Przygotuj naczynie żaroodporne i dwie salaterki, które w nim umieścisz. Nalej do naczynia gorącą wodę, by sięgała do połowy salaterek.
  2. Ubij 30 g erytrytolu ze śmietanką kokosową (możesz użyć tłustego mleka kokosowego 18%, włóż je do lodówki na noc. Niska temperatura spowoduje, że się ono rozwarstwi, wtedy możesz oddzielić wodę od gęstego mleka kokosowego i użyć go jako tłustej kokosowej śmietany). Następnie podgrzej w garnku ustawionym na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą.
  3. W osobnym pojemniku ubij żółtka z ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, aż masa zgęstnieje. Dodaj do żółtek powoli śmietankę i ciągle mieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do ceramicznych salaterek i piecz przez 35 minut. Pod koniec pieczenia posyp wierzch ciasta słodzikiem i piecz kolejne 5 minut aż lekko zbrązowieje.
    Po wyciągnięciu schładzaj w lodówce, co najmniej przez 4 godziny.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
CIASTO
coś słodkiego
deser
desser
dziecko
impreza
przekąska
PRZEKĄSKI
słodycze

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00