Sposób przygotowania
- Cukinię kroimy wzdłuż, z każdej połówki wydrążamy miąższ, który następnie siekamy, odrobinę solimy i odstawiamy na bok i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał i smarujemy odrobiną oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy w 180 C przez 15-20 minut.
- Białą cebulę kroimy drobno i dusimy na rozgrzanym oleju kokosowym. Po minucie dodajemy posiekany czosnek i dusimy dalej, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzucamy mielone mięso (wołowinę, jagnięcinę, dziczyznę lub mieszane) oraz wydrążony wcześniej miąższ, ocet jabłkowy, pastę pomidorową i pokrojony w kostkę pomidor. Całość dusimy 10 minut na wolnym ogniu.
- Czerwoną cebulę kroimy drobno i dodajemy do farszu. Farsz doprawiamy świeżą bazylią, oregano, papryką, solą i pieprzem oraz ziarnami czarnuszki. Następnie farsz przekładamy delikatnie do upieczonych połówek cukinii i zapiekamy 10 minut w 180C. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą kolendra i kiełkami, skraplamy oliwą. Podajemy z porcją ciemnozielonych warzyw z jarmużem polane oliwą.