fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Cukinia faszerowana z wołowiną z cebulką w pomidorach

60 min.

Składniki

  • 80 g mięso mielone wołowe, łopatka
  • 225 g cukinia
  • 30 g cebula
  • 30 g cebula czerwona
  • 2 ząbek(-i) czosnek
  • 1 łyżka(-i) bazylia świeża
  • 1 łyżeczka(-i) oregano suszone
  • 1 łyżka(-i) olej kokosowy
  • 2 łyżka(-i) pasta pomidorowa
  • 108 g pomidory czerwone
  • 15 g kiełki, mix
  • 2 g nasiona czarnuszki
  • 2 łyżka(-i) oliwa z oliwek
  • 1 łyżka(-i) ocet jabłkowy
  • 1 g papryka czerwona, słodka, wędzona, suszona

Wartość odżywcza

18g węglowodany netto (20,5%)
47g tłuszcz (53,4%)
23g białko (26,1%)
9g błonnik
609 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Cukinię kroimy wzdłuż, z każdej połówki wydrążamy miąższ, który następnie siekamy, odrobinę solimy i odstawiamy na bok i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał i smarujemy odrobiną oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy w 180 C przez 15-20 minut.
  2. Białą cebulę kroimy drobno i dusimy na rozgrzanym oleju kokosowym. Po minucie dodajemy posiekany czosnek i dusimy dalej, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzucamy mielone mięso (wołowinę, jagnięcinę, dziczyznę lub mieszane) oraz wydrążony wcześniej miąższ, ocet jabłkowy, pastę pomidorową i pokrojony w kostkę pomidor. Całość dusimy 10 minut na wolnym ogniu.
  3. Czerwoną cebulę kroimy drobno i dodajemy do farszu. Farsz doprawiamy świeżą bazylią, oregano, papryką, solą i pieprzem oraz ziarnami czarnuszki. Następnie farsz przekładamy delikatnie do upieczonych połówek cukinii i zapiekamy 10 minut w 180C. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą kolendra i kiełkami, skraplamy oliwą. Podajemy z porcją ciemnozielonych warzyw z jarmużem polane oliwą.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bazylia
cebula
cukinia
cukinia faszerowana
czarnuszka
czosnek
kiełki
mięso mielone
ocet jabłkowy
olej kokosowy
oliwa z oliwek
oregano
papryka
pomidory
wołowina

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00