fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Czekoladowa jaglanka z nerkowcami i bananem i daktylem

6h+15 min

Składniki

  • 3 łyżeczka(-i) kasza jaglana
  • 1 szt. mały banan
  • 1 łyżka(-i) babki płesznik
  • 125 ml mleko migdałowe
  • 1 łyżka(-i) kakao
  • 1 szt. daktyl, medjool
  • 1 łyżka(-i) orzechy nerkowca

Wartość odżywcza

60g węglowodany netto (66,7%)
13g tłuszcz (14,4%)
17g białko (18,9%)
15g błonnik
540 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1.  Zacznij od namoczenia kaszy, najlepiej ok. 6h. Kaszę przesyp na sitko o gęstych oczkach i przelej dokładnie wrzątkiem (pozbędziesz się goryczy), następnie przepłucz zimną wodą. Kaszę wsyp do garnka i zalej wodą, użyj objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy. Posól i ugotuj na średnim ogniu do miękkości ok. 10-15 min w zależności od gatunku kaszy.
  2. Po tym czasie ilość wody wyraźnie się zredukowała a kasza napęczniała, dlatego teraz dodaj  mleko i pozostałe składnik.
  3. Gotuj jeszcze 5 minut aż kasza będzie gotowa.

TIPS!

Kasza jaglana nie zawiera dużej ilości enzymy fitazy, rozkradającego kwas fitynowy i zwiększającego biodostępność wartości odżywczej. Dlatego warto do namoczonej kaszy jaglanej dodać również łyżkę kaszy gryczanej, niepalonej, dzięki której zwiększa się przyswajalność witamin i minerów.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
coś słodkiego
cynamon
czekolada
czekoladowa
deser
do pracy
dziecko
II śniadanie
jaglanka
kakaoo
kasza jaglana
musli
orzechy
owsianka
pestki dyni
płatki
przekąska
sirtuiny
śniadanie
tahini

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00