Sposób przygotowania
- Zacznij od namoczenia kaszy, najlepiej ok. 6h. Kaszę przesyp na sitko o gęstych oczkach i przelej dokładnie wrzątkiem (pozbędziesz się goryczy), następnie przepłucz zimną wodą. Kaszę wsyp do garnka i zalej wodą, użyj objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy. Posól i ugotuj na średnim ogniu do miękkości ok. 10-15 min w zależności od gatunku kaszy.
- Po tym czasie ilość wody wyraźnie się zredukowała a kasza napęczniała, dlatego teraz dodaj mleko i pozostałe składnik.
- Gotuj jeszcze 5 minut aż kasza będzie gotowa.
TIPS!
Kasza jaglana nie zawiera dużej ilości enzymy fitazy, rozkradającego kwas fitynowy i zwiększającego biodostępność wartości odżywczej. Dlatego warto do namoczonej kaszy jaglanej dodać również łyżkę kaszy gryczanej, niepalonej, dzięki której zwiększa się przyswajalność witamin i minerów.