Sposób przygotowania
- Buraki bez obierania dokładnie wymyj szczoteczką do warzyw i zapiekaj w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie w środku. Możesz je przekroić na pół, aby szybciej zmiękły.
- Gotowe buraki wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce i przełóż od miski. Dodaj olej kokosowy, jajka i wymieszaj.
- Następnie dodaj kakao, sodę oczyszczoną, cynamon a na samym końcu mąkę kokosową (lub inną bezglutenową).
- Przełóż do prostokątnej foremki 20 × 20, wysmarowanej olejem kokosowym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25- 30 minut.
- Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi lub polej roztopiona gorzką czekoladą.
TIPS!
Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach betalainy są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki co wspomaga pracę układu krwionośnego.