Sposób przygotowania
- Czosnek obierz, pokrój w kostkę i podduś na maśle klarowanym, aby delikatnie zmieknoł, ale nie był brązowy, gotowy przełóż do garnka. W taki sam sposób podduś cebulę pokrojoną w kostkę i przełóż do czosnku.
- Dopraw solą i pieprzem i zalej przygotowanym domowym wywarem warzywnym lub rosołem, następnie dodaj obrany i pokrojony w kostkę pasternak i seler korzenny.
- Całość gotuj około 30 minut. Dodaj śmietanę lub śmietanę roślinną i całość zmiksuj na gładką masę.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i podawaj z dodatkiem szczypiorku.
TIPS!
Pasternak ma działanie moczopędne i przeciwzapalne, a także rozkurczające. Te właściwości są bardzo pomocne przy dolegliwościach spowodowanych kamicą nerkową. Pomagają bowiem oczyścić nerki i drogi moczowe z zalegających w nich złogów