Sposób przygotowania
- Mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą, tak aby woda w całości zakryła mięso.
- Marchew, pietruszkę, seler obierz, umyj i dodaj do mięsa, dopraw 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i gotuj przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez około 30 minut. Następnie wyjmij mięso, wątróbkę i warzywa i przełóż do kielicha blendera meleksa lub maszynki do mięsa, odczekaj aż trochę ostygną i zmiel na gładką masę.
- Suszone grzyby zalej ciepłą wodą.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę i podduś na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym aż się zarumieni, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś pod przykryciem jeszcze 3 minuty i dodaj do blendera.
- Rozgrzej pozostałą ilość oleju kokosowego i podduś na nim grzyby przez 5-7 minut na lekkim ogniu i dodaj je do kielicha blendera. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, posmakuj i dopraw w razie potrzeby.
- Dwie blaszki do pieczenia pasztetu (25 × 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem kokosowym. i uzupełnij gotową masą do 3/4 wysokości.
- Pasztet przełóż do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piecz 60 min. Po wypieczeniu zostaw do ostygnięcia następnie zimny pasztet przechowuj w lodówce lub zamroź. Jedna porcja pasztetu to około 100 g.
TIPS!
Przepis na 2 blaszki pasztetu. Plastry gotowego pasztetu (2-3 plastry ok.100 g) podawaj na sałatce z miksem ciemnozielonych warzyw, polane oliwą z oliwek lub na pieczywie niskowęglowodanowym z dodatkiem warzyw.