fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Domowy pasztet z grzybami bez jajka

1h +30 min.

Składniki

  • 1/2 kg karkówka
  • 1/2 kg wątróbka
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka
  • 250 g seler
  • 30 g grzyby
  • 2 szt. cebula
  • 10 g czosnku
  • 100 g olej kokosowy
  • 3 szt. liść laurowy
  • 1/2 łyżeczka(-i) ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczka(-i) kurkuma
  • 1 łyżeczka(-i) soli
  • 1/4 łyżka(-i) pieprzu

Wartość odżywcza

2g węglowodany netto (7,4%)
14g tłuszcz (51,9%)
11g białko (40,7%)
2g błonnik
185 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą, tak aby woda w całości zakryła mięso.
  2. Marchew, pietruszkę, seler obierz, umyj  i dodaj do mięsa, dopraw 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i gotuj przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez około 30 minut. Następnie wyjmij mięso, wątróbkę i warzywa i przełóż do kielicha blendera meleksa lub maszynki do mięsa, odczekaj aż trochę ostygną i zmiel na gładką masę.
  3. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę i podduś na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym aż się zarumieni, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś pod przykryciem jeszcze 3 minuty i dodaj do blendera.
  5. Rozgrzej pozostałą ilość oleju kokosowego i podduś na nim grzyby przez 5-7 minut na lekkim ogniu i dodaj je do kielicha blendera. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, posmakuj i dopraw w razie potrzeby.
  6. Dwie blaszki do pieczenia pasztetu (25 × 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem kokosowym. i uzupełnij gotową masą do 3/4 wysokości.
  7. Pasztet przełóż do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piecz 60 min. Po wypieczeniu zostaw do ostygnięcia następnie zimny pasztet przechowuj w lodówce lub zamroź. Jedna porcja pasztetu to około 100 g.

TIPS!

Przepis na 2 blaszki pasztetu. Plastry gotowego pasztetu (2-3 plastry ok.100 g) podawaj na sałatce z miksem ciemnozielonych warzyw, polane oliwą z oliwek lub na pieczywie niskowęglowodanowym z dodatkiem warzyw.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bez jajka
do pracy
dziecko
grzyby
karkówka
pasztet
pieczraki
podorby
przekąska
scebula
wątroba
wątróbka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00